Eesti riik ei pikenda Moskva patriarhaadi metropoliidi Eugeni elamisluba (2)

Postimees
Uuendatud 18. jaanuar 2024, 12:33
Copy
Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku juht, metropoliit Eugeni.
Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku juht, metropoliit Eugeni. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti riik ei pikenda Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku juhi, metropoliit Eugeni elamisluba, kuna tema tegevus on Eestile julgeolekuoht.

Metropoliit Eugeni ehk Vene Föderatsiooni kodanik Valeri Rešetnikov esitas politsei- ja piirivalveametile (PPA) elamisloa pikendamise taotluse, mille PPA tagasi lükkas. Tema senine tähtajaline elamisluba aegub 6. veebruaril.

«Riik otsustas elamisloa pikendamisest keelduda, kuna Rešetnikov toetab oma avalikus tegevuses ja sõnavõttudes agressorit ning ta pole vaatamata hoiatustele oma käitumist muutnud,» selgitas Põhja prefektuuri piirivalvebüroo juht Indrek Aru.

Siseministeeriumi esindajad on Rešetnikoviga korduvalt rääkinud ja talle selgitanud, et tal tuleb oma avalikus tegevuses ja sõnavõttudes loobuda Kremli režiimi ja Venemaa sõjategevuse õigustamisest. Vaatamata hoiatustele pole Rešetnikov Eesti õigus- ja väärtusruumi sobimatut teguviisi muutnud. Seetõttu on Rešetnikovi tegevus riigile julgeolekuoht.

Elamisloa pikendamise taotluse menetluses võeti arvesse ka Rešetnikovi tegevust Moskva Patriarhaadi esindajana Eestis, tema avalikke sõnavõtte ning vaadati mõju sisejulgeolekule. Oma hinnangu andis ka kaitsepolitseiamet.

«Kaitsepolitseiameti hinnangul õigustab ja toetab Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill Vene Õigeusu Kiriku usujuhina järjepidevalt Kremli režiimi verist agressiooni Ukraina vastu. Nii Moskva patriarhi kui ka metropoliidi Eugeni tegevus on aidanud kaasa Vene Föderatsiooni julgeolekupoliitika elluviimisele Eestis,» ütles Aru ja lisas, et meeles peab pidama, et peale täieulatusliku sõja algust Ukrainas kuulutas riigikogu Venemaa Föderatsiooni terroristlikuks riigiks.

Rešetnikovil on Eestis olnud tähtajaline elamisluba kokku neli aastat. Varem on talle elamisluba antud lühendatud ajaks ehk kahel korral kaheks aastaks, viimati vahetult enne Venemaa täiemahulist agressiooni Ukrainas. Lähisugulasi tal Eestis ei ole.

Rešetnikovi tähtajaline elamisluba aegub 6. veebruaril ning siis peab ta Eestist lahkuma. «Rešetnikovi tähtajalise elamisloa pikendamisest keeldumise puhul on tegemist konkreetse inimese käitumisest tuleneva hinnanguga, mis ei puuduta Eestis tegutsevat Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirikut ega usklikke,» kinnitas Aru.

Siseminister Lauri Läänemets (SDE) ütles neljapäeval valitsuse pressikonverentsil, et Moskva patriarh on Kremli käepikendus.

«Ta annab usujuhina püha õnnistuse Venemaa agressioonile. Me kõike mäletame neid teemasid, mida on sel teemal arutatud. See otsus tehti tema konkreetsest profiilist lähtudes. Eesti riik ei sekku kuidagi kiriku siseasjadesse. Kirik saab jätkata tavapärast tegevust. Küll aga avaneb kirikul võimalus leida uus juht, kes hingab ülejäänud Eestiga samast rütmis,» ütles Läänemets.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles