Salm: Eesti ja Soome saavad kaitsekoostööd ka NATO raames arendada

BNS
Copy
Liikursuurtükk k9 Kõu FOTO: Eesti Kaitsevägi
Liikursuurtükk k9 Kõu FOTO: Eesti Kaitsevägi Foto: Eesti Kaitsevägi

Kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm arutas neljapäeval Tallinnas oma Soome kolleegi Esa Pulkkineniga kahe riigi kaitsekoostööd, mille süvendamist võimaldab nüüd ka põhjanaabrite mullune ühinemine NATO-ga.

«Eesti ja Soome kaitsekoostöö on olnud aastakümnendite jooksul tihe, kuid pärast Soome liitumist NATO-ga eelmise aasta aprillis on võimalusi juurde tulnud. Kahepoolne suhtlus on tihe ja oleme samameelsed,» ütles Salm.

Kohtumisel räägiti peale NATO teemade veel regionaalsest julgeolekust, Venemaalt lähtuvast ohust, kaitsetööstuse arengust ning vajadusest jätkata Ukraina abistamist.

Salm tutvustas Soome kolleegile ka Eesti kaitseministeeriumi koostatud Ukraina võidustrateegiat, mis näitab kalkulatsioonide najal, et Ukraina võidu ja Venemaa kaotuse saavutamiseks piisab, kui Ukraina toetajad eraldaksid sõjalisele abile 0,25 protsenti oma sisemajanduse kogutoodangust aastas. «See on tahte olemasolul reaalselt tehtav,» märkis Salm.

Eesti ja Soome kahepoolne kaitsekoostöö sai alguse 1990. aastatel, mil soomlased andsid oma nõustamisprogrammide ja Eesti ohvitseride Soome sõjakoolides harimise kaudu tugeva tõuke Eesti iseseisva kaitsevõime arendamisele ning eriti kaasaegse aja- ja reservteenistuse süsteemi loomisele. Viimastel aastatel on koostöö tihedaim olnud ennekõike väljaõppe ning ühishangete valdkonnas. Viimati viis Eesti koostöös Soomega läbi ühishanke Lõuna-Korea liikursuurtükkide K9 ostmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles