90 aasta möödumist I üldtantsupeost tähistatakse rahvatantsugalaga

BNS
Copy
30.06.2023. Tallinn. Noorte tantsupidu "Sillad" Kalevi staadionil. XIII Noorte tantsu- ja laulupidu. Peaproov. Foto Eero Vabamägi, Postimees FOTO: Eero Vabamägi
30.06.2023. Tallinn. Noorte tantsupidu "Sillad" Kalevi staadionil. XIII Noorte tantsu- ja laulupidu. Peaproov. Foto Eero Vabamägi, Postimees FOTO: Eero Vabamägi Foto: Eero Vabamägi

17. veebruaril tähistab Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika selts Alexela kontserdimajas suurejoonelise rahvatantsugalaga 90 aasta möödumist esimesest üldtantsupeost.

Sajandi suurimal rahvatantsukontserdil astuvad enam kui 700 rahvatantsijat pealtvaatajate ette repertuaariga, millega tõestavad enda kuulumist rahvatantsijate paremiku hulka.

Kontserdil "90 ringi: üheksa kümnendit esimesest tantsupeost" tehakse kummardus 1934. aastal alguse saanud tantsupidude traditsioonile. Eesti segarühmade paremiku esituses saab näha kõrgel tasemel lavalist rahvatantsu ning kogeda, millise arengu on traditsioon aastaringides läbinud.

Ullo Toomi, Anna Raudkatsi, Mait Agu, Ilma Adamsoni, Maido Saare, Helena-Mariana Reimanni ja paljude teiste viljakate tantsuloojate loomingu näol kohtuvad laval ajaloo tantsupärlid värskelt valminud loominguga.

Kontserdi korraldaja David Truusa sõnul on tegu selle aasta ühe märkimisväärsema ja erakordsema kontserdiga: "Nii suurt siseruumides toimuvat rahvatantsukontserti ei ole Eestis sellel sajandil toimunud. Lavale astuvad need rühmad, kes 2025. aasta üldtantsupeol peaksid esitama kõige nõudlikumat repertuaari."

Kontserdi lavastaja ja 2025. aasta tantsupeo valiksegarühmade liigijuht Kristiina Siig selgitas, et lisaks tugevatele rühmadele ning omanäolistele tantsudele tehakse kontserdi käigus ka põgus ülevaade tantsupidude traditsioonile alates 1934. aastast.

"Täna kõiki üldtantsupidusid ühendav kroontants "Tuljak" oli repertuaaris juba 1934. aastal, seega võib öelda, et repertuaari, autorite ja esitajate kaudu saavad ühel laval kokku nii ajaloo hoidjad, oleviku kujundajad kui homse loojad," lisas Siig.

Oma olemuselt on kontsert esmakordne ka seetõttu, et on osaks tantsurühmade kandideerimisest XXI üldtantsupeole "Iseoma". Kohustuslike tantsude voorud toimuvad eraldi samal päeval, kuid vabalt valitud tants esitatakse suurel laval publiku ees. "Seega avame teatud mõttes tantsupidude eelproovid sel korral ka laiemale publikule," tõdes Siig.

Sündmust korraldab Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika selts koostöös Eesti laulu- ja tantsupeo sihtasutusega ning seda toetab Eesti kultuurkapital. Pileteid kontserdile on müügil Piletilevis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles