Streik Mitmed koolid ja lasteaiad on kinni, lapsi palutakse mitte tuua (2)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
30.08.2022.Viljandi
Mõisaküla. Mõisaküla kool.
30.08.2022.Viljandi Mõisaküla. Mõisaküla kool. Foto: Elmo Riig

Täna algab üleriigiline õpetajate streik. Harjumaal on nii mõnedki koolid 100 õpetajast ilma ning peavad kuidagi hakkama saama. On ka lasteaedasid, kes paluvad lapsi lasteaeda mitte tuua.

Jüri gümnaasiumis oli möödunud nädalal streigi nimekirjas 126 õpetajat ning ka tugispetsialist. «Viis päeva on valmis streikima neist ca 80,» lausus Jüri gümnaasiumi direktor Liina Altroff.

Altroff märkis, et koolimaja on avatud, aga õppetööd ja muid korraldatud tegevusi ei toimu. «Kui keegi teavitab, et vajab lõunat, siis seda pakume.»

«Kooligraafikut järgmiseks nädalaks ei tee. Kõik töötavad õpetajad – nad teevad seda distantsilt, töötavad olemasoleva tunniplaani järgi,» selgitas Altroff. 

Peetri koolis streigivad õpetajad ühe nädala ning osaleb 90 protsenti õpetajatest. «Streik on tööseisak, õppetööd ei toimu ja toitlustamine ei ole mõeldav. Osa töötajad liituvad toetusstreigiga,» kirjeldas Peetri kooli direktor Luule Niinesalu. 

Järveküla kooli direktor Triinu Luiga sõnul streigib 32 töötajat, kellest 20 on praeguse seisuga teavitanud nädalasest või pikemast streigist. «Meie suudame tagada kontaktõppe asendajatega 1.–5. klassini. Vanemates klassides on enamasti distantsõpe. 9. klassid osalevad ühel õppepäeval Rae noortekonverentsil. 6.–9. klasside õpilastele jagatakse sel reedel (läinud reedel – toim) toidupakid,» loetles Luiga ja lisas, et teistel toimub tavapärane toitlustus. 

«Kuna streikivad õpetajad on lubanud streigis osalemise infot minuga jagada, siis see võimaldas meil mõistlikult streiginädala õpet planeerida. Asenduseks oleme appi kutsunud ka valla noortekeskuse osad töötajad.»

Rae vallas on reedese seisuga vähemalt ühe õpetaja streigist osalemisest teatanud kõik valla koolid. Rae valla koolides on streigis osalevate haridustöötajate osakaal erinev, mistõttu mõnes koolis jätkub õppetöö tavapäraselt ning mõni kool töötab distantsõppe korra alusel. Koolibussid sõidavad tavapäraste graafikute alusel.

Praegu on teada, et Viimsi vallast on algava streigiga ühinemas Viimsi kool, Haabneeme kool, Randvere kool, Püünsi kool ja Viimsi gümnaasium.

Jõelähtme vallas osalevad streigis kõik kolm kooli. Toetusstreigis osalevad Kostivere ja Loo lasteaia ning muusika- ja kunstikooli õpetajad ja töötajad. Lasteaiad streigivad 24. jaanuaril, lasteaedades on avatud valverühmad. Huvikool streigib ühe päeva vahemikus 24.01–26.01. Täpsemat teavet iga õppeasutuse töökorralduse kohta jagab õppeasutus ise oma kooliperele ja lapsevanematele.

Õpetajate üldstreigis osaleb ligi 100 Saku gümnaasiumi õpetajat. Kõik Saku gümnaasiumi õppehooned on streigi toimumise ajal avatud tavapärastel kellaaegadel. 

Enamik Kurtna kooli õpetajaid streigib kolm tööpäeva. 22.01–24.01 on iseseisva õppimise päevad. Koolis õppetegevust ei toimu ning turvalisuse huvides õpivad lapsed koolist eemal. Selleks perioodiks antakse õpilastele Stuudiumi kaudu täitmiseks ülesanded, mis olulist lisajuhendamist ei vaja.

Õpetajad, kes ei osale streigis, teevad õppetööd juhendatud e-õppena (videotund) tunniplaani alusel või muul moel (näiteks õppekäikudena). Õpilased saavad info tunni toimumise kohta ja lingi videotunnile Stuudiumis koduse ülesande alla hiljemalt eelmisel päeval kell 17. Toimuvates videotundides osalemine on kohustuslik.

Kurtna kooli lasteaia töötajad osalevad toetusstreigis 24.01–26.01. Sel ajal on avatud valverühmad. Täpne töökorralduse info edastatakse hiljemalt esmaspäeval. Muusika- ja ujumistunde ei toimu.

Enamik Kajamaa kooli õpetajatest ühinevad streigiga. Streigi perioodil on kool avatud ja õpilastele tagatakse toitlustus.

Saku lasteaia Päikesekillu enamik töötajaid streigib ühe päeva, s.o kolmapäeval. Kuna sel päeval streigitakse 18 rühmas, siis ei ole võimalik lapsi kolmapäeval lasteaeda vastu võtta ja hoidu tagada (välja arvatud sobitusrühmas Moon). Kolmapäeval, 24. jaanuaril palutakse lapsi lasteaeda mitte tuua.

25. ja 26. jaanuaril osaleb streigis 9 rühma personal, neist täiskoosseisus osaleb 3 rühma: Karikakar, Kelluke ja Rukkilill ning osaliselt 6 rühma: Kannike, Piibeleht, Võilill, Ülane, Hiirehernes, Kuldtäht. Arvestades teadaolevat infot streigis osalemise kohta ja sellest tulenevalt lasteaia reaalset võimekust, siis palutakse eelpool nimetatud 9 rühma puhul ka neljapäeval ja reedel lapsi lasteaeda mitte tuua.

12. detsembri EHL volikogu otsustas korraldada jaanuarist haridustöötajate tähtajatu streigi. «Meil on selg vastu seina, valitsuse antud signaalid ei anna mitte mingit kindlust edasiseks. Samas, jaanuaris on täiesti reaalne lisaeelarves leida vajalik lisaraha ja 2024. aastal alustada ka kollektiivlepingu sõlmimiseks läbirääkimisi. Nüüd on aeg seista ühtselt kolleegidega. Selliselt on meil võimalus anda valitsusele sõnum, et oma lubadusi peab pidama ja sõnad prioriteetidest ka reaalsusse vormima. Me streigime kogu Eesti tuleviku nimel!» selgitas EHLi teabejuht Janno Isat. 

Tallinnas streigib üle 3000 õpetaja 

Esmaspäeval algavas streigis osalemisest on Tallinnas seni teatanud 2949 õpetajat, kolmapäeval algavas toetusstreigis osalemisest 457.

Tallinna võim on õpetajatega solidaarne, ja selleks et mitte kogu ühiskonda streigi ajaks pausile panna, lubas linn haridustöötajate liidule, et streigi ajal säilitatakse õpetajatele töötasu, aga teatud tingimustel. Esimene tingimus on alternatiivtegevuse pakkumine esimese kooliastme õpilastele. Teiseks, kui lasteaiad otsustavad liituda toetusstreigiga, siis tuleks tagada valverühmade toimimine, ja kuna igal õpetajal on õigus liituda streigiga ka streigipäeval, siis on ääretult oluline, et streigijuhid teataksid sellest haridusasutuse juhile.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles