Krüptoärimeeste USA-le väljaandmine tuleb valitsuses uuesti arutusele (2)

BNS
Copy
Krüptoärimehed Ivan Turõgin ja Sergei Potapenko.
Krüptoärimehed Ivan Turõgin ja Sergei Potapenko. Foto: Taavi Sepp / Shutterstock / Mihkel Maripuu kollaaž

Valitsus arutab neljapäeval uuesti rahapesuks kelmuse ja kuritegelike kokkulepete tegemises süüdistatavate krüptoärimeeste Ivan Turõgini ja Sergei Potapenko Ameerika Ühendriikidele väljaandmist.

Valitsus võttis mullu 7. septembril vastu korralduse mehed USA-le välja anda, kuid Tallinna ringkonnakohus tühistas selle 29. novembril, viidates muu hulgas, et valitsus on jätnud otsustamisel olulise asjaoluna uurimata kinnipidamistingimused Ameerika Ühendriikides.

Justiitsministeeriumi hinnangul on kogutud piisavalt tõendeid veendumaks, et väljaandmisega kaasnev isikute põhiõiguste riive ei ole ebaproportsionaalne. Ministeerium leiab, et meeste väljaandmise eeldused on täidetud ja teeb valitsusele ettepaneku kinnitada vastav korraldus.

2022. aasta 20. novembril pidas keskkriminaalpolitsei koos USA Föderaalse Juurdlusbüroo FBI-ga ühisoperatsiooni käigus Tallinnas kinni ettevõtjad Ivan Turõgini ja Sergei Potapenko, keda kahtlustatakse kelmuses ja rahapesus.

Kahtlustuse kohaselt lõid Potapenko ja Turõgin Ponzi skeemina toimiva ettevõtte, mis kutsus inimesi investeerima krüptokaevandusse HashFlare. Kahtlustuse kohaselt kasutati investeeringutena saadud raha mittesihipäraselt ega arendatud krüptoraha, millesse inimesed investeerisid.

Ettevõttel oli sadu tuhandeid kliente maailmas ning võimalik kahjusumma on üle poole miljardi euro.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles