Ajalooline tellimus: Milrem tarnib Ühendemiraatidesse 60 robotsõidukit

Postimees
Copy
Milrem Roboticsi juhatuse esimees Kuldar Väärsi.
Milrem Roboticsi juhatuse esimees Kuldar Väärsi. Foto: Mihkel Maripuu

Milrem Robotics tarnib Araabia Ühendemiraatidesse 60 robotsõidukit ning alustab maailma suurimat lahingurobootika programmi.

Milrem Robotics sõlmis sel nädalal Abu Dhabis mehitamata süsteemide messil UMEX 2024 lepingu Araabia Ühendemiraatide kaitseministeeriumiga ning käivitab maailma seni suurima lahingurobootika programmi, tarnides riigi kaitsejõududele kokku 20 mehitamata lahingusõidukit (RCV) ja 40 THeMIS maismaasõidukit (UGV).

Lepingu kohaselt viib Milrem Robotics ellu eksperimenteerimis- ja katseprogrammi, mille eesmärk on integreerida mehitamata maismaasüsteemid emiraatide relvajõudude arsenali. Mehitamata maismaa- ja lahingusõidukid, millel on autonoomsed funktsioonid, kvaliteetsed sidelahendused ja erinevad pealisehitused, aitavad märkimisväärselt suurendada Ühendemiraatide relvajõudude lahinguvõimet.

Milrem Roboticsi juhatuse esimehe Kuldar Väärsi sõnul annab leping kinnitust Milremi lahenduste konkurentsieelisest ja tõstab esile kõrgtehnoloogiliste robootikasüsteemide jõustruktuuri kaasamise strateegilist väärtust.

Lepingu alusel tarnitakse Ühendemiraatide relvajõududele 30 mm MK44 kahuritega varustatud mehitamata lahingumasinaid, maismaasõidukeid THeMIS Combat, mis varustatud 30mm M230LF kaugjuhitavate relvasüsteemide ning kaugtule süsteemidega. Lisaks tarnitakse radari-, kaamera ja lasutuvastussüsteemidega varustatud süsteeme THeMIS Observe. Projekti käigus antakse Ühendemiraatide relvajõududele ka väljaõpe.

Milrem Robotics on Euroopa juhtiv robootika- ja autonoomsete süsteemide arendaja ning süsteemiintegraator, mil on kontor Eestis, Soomes, Rootsis, Hollandis ja USAs. Ettevõte toodab mehitamata maismaasõidukeid THeMIS ja Multiscope, mehitamata lahingumasinaid Type-X ja autonoomiakomplekte MIFIK.

Pikaaegne töö kandis vilja

Eesti kaitse- ja kosmosetööstuse liidu tegevjuht Kalev Koidumäe ütles, et tegemist on Eesti ajaloo suurima kaitsetööstuse tellimusega, mis loob kaitsesektoris hulgaliselt uusi töökohti ja oskusteavet.

«Leping näitab, et pikaajaline tegevus ning töö võimekuste tõstmise nimel on vilja kandnud. Ajalooline tellimus kasvatab kindlasti terve Eesti kaitsetööstuse mainet rahvusvahelisel turul ning aitab ka meie teistel nutikatel kaitsetööstustoodetel kiiremini lõppkasutajateni jõuda,» tunnustas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles