Valitsus otsustas krüptoärimehed taas USA-le välja anda (4)

BNS
Copy
Krüptoärimees Ivan Turõgin ei tunnistanud end narkokuriteos süüdi.
Krüptoärimees Ivan Turõgin ei tunnistanud end narkokuriteos süüdi. Foto: Taavi Sepp

Valitsus otsustas neljapäeval, et rahapesuks kelmuse ja kuritegelike kokkulepete tegemises süüdistatavad krüptoärimehed Ivan Turõgin ja Sergei Potapenko antakse Ameerika Ühendriikidele välja.

Tegemist on teise korraga, mil valitsus otsustas mehed USA-le välja anda. Esimest korda otsustas valitsus seda teha mullu 7. septembril, kuid Tallinna ringkonnakohus tühistas selle 29. novembril, viidates muu hulgas, et valitsus on jätnud otsustamisel olulise asjaoluna uurimata kinnipidamistingimused Ameerika Ühendriikides.

Justiitsministeeriumi hinnangul on nüüdseks kogutud piisavalt tõendeid veendumaks, et väljaandmisega kaasnev isikute põhiõiguste riive ei ole ebaproportsionaalne. Ministeerium leidis, et meeste väljaandmise eeldused on täidetud.

2022. aasta 20. novembril pidas keskkriminaalpolitsei koos USA Föderaalse Juurdlusbüroo FBIga ühisoperatsiooni käigus Tallinnas kinni ettevõtjad Ivan Turõgini ja Sergei Potapenko, keda kahtlustatakse kelmuses ja rahapesus.

Kahtlustuse kohaselt lõid Potapenko ja Turõgin Ponzi skeemina toimiva ettevõtte, mis kutsus inimesi investeerima krüptokaevandusse HashFlare. Kahtlustuse kohaselt kasutati investeeringutena saadud raha mittesihipäraselt ega arendatud krüptoraha, millesse inimesed investeerisid.

Ettevõttel oli sadu tuhandeid kliente maailmas ning võimalik kahjusumma on üle poole miljardi euro.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles