Majandus- ja korruptsioonikuritegudega hakkab tegelema uus prokuratuur

BNS
Copy
Kalle Laanet
Kalle Laanet Foto: Madis Veltman

Valitsus otsustas neljapäeval, et märtsist luuakse nelja piirkondliku ringkonnaprokuratuuri kõrvale üle-eestilise tööpiirkonnaga majandus- ja korruptsioonikuritegude ringkonnaprokuratuur.

Loodavas prokuratuuris on kolm osakonda: üks hakkab tegelema maksu- ja tolliameti menetlevate kuritegudega, teine keskkriminaalpolitsei, kaitsepolitseiameti ja politsei- ja piirivalveameti korruptsioonimenetlustega ning kolmas osakond politseiprefektuuride menetletavate majanduskuritegudega.

Justiitsminister Kalle Laaneti (RE) sõnul on muudatuse peamised eesmärgid suurendada majandus- ja korruptsioonikuritegude menetlemise efektiivsust ning juhtida tõhusamalt kriminaalasjade lahendamist.

«Muutunud õigusruum ja uute probleemide esiletõus nõuab koondatud meeskondlikku lähenemist. Uue ringkonnaprokuratuuri loomine võimaldab moodustada majandus- ja korruptsioonikuritegude menetlemisel meeskondi, jagada erialaspetsiifilisi kogemusi senisest süsteemsemalt, ühtlustada praktikat ning prokuröride töökoormust,» põhjendas Laanet.

Tema sõnul tekib nii majandus- ja korruptsioonikuritegude kriminaalasjade valdkonnas kompetentsikeskus, mis võimaldab prokuröridel keskenduda kõige olulisematele asjadele olukorras, kus vahendid on piiratud.

Laanet märkis, et senisest tihedama koostööga meeskondade loomine võimaldab menetlejatel üksteist vajadusel hõlpsamini asendada. See tähendab, et ka personaliliikumiste või ajutiste töölt eemalolekute korral on võimalik kriminaalasju senisest lihtsamini üle anda. 

Ulatuslike ning keeruliste majandus- ja korruptsiooniasjade menetlemisele on suured nõudmised, lisas Laanet. «Nendega kaasneb ka suur töökoormus, mis on soodne pinnas üksikute prokuröride ja teenistujate läbipõlemiseks,» tunnistas Laanet, kelle sõnul võib see kulmineeruda prokuröride ja teenistujate töölt lahkumisega tervislikel põhjustel või omal soovil. «Meeskondlik tööjaotus ja ressursikasutuse optimeerimine võimaldavad sääraseid riske maandada ja leevendada.»

Enne uue ringkonnaprokuratuuri loomist on vaja muuta ka prokuratuuri põhimäärust. Valitsuse määrus jõustub 1. märtsil 2024 ning siis saab tegevust alustada ka majandus- ja korruptsioonikuritegude ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles