Suured päevalehed taunivad Kallase otsust presidendi vastuvõttu eirata (1)

BNS
Copy
Eesti ajalehed.
Eesti ajalehed. Foto: Konstantin Sednev

Nii Postimees, Õhtuleht kui ka Eesti Päevaleht taunivad oma juhtkirjades Reformierakonna liidri ja peaministri Kaja Kallase otsust jätta minemata presidendi vastuvõtule, nimetades seda valitsusjuhi jonnimiseks ja tujukaks käitumiseks.

Postimees tuletab meelde ütlust «seisus kohustab» ning märgib, et kuigi Eestis pole seisustel ajaloolist tausta, on siiski kujunenud välja poliitiline eliit, kuhu kindlasti kuulub ka peaminister.

«Džentelmen peab olema suuteline taltsutama isiklikke tujusid ning jätma tagaplaanile isiklikud sümpaatiad või antipaatiad, eriti siis, kui tegemist on diplomaatia ja riigivalitsemisega, mis käivad lahutamatult kokku. Peaminister Kaja Kallase otsus jääda kõrvale Eesti Vabariigi aastapäeva vastuvõtult on pretsedenditu ning tundub tujukas, peaministrile sobimatu hoiak, mis väärib kollast kaarti,» märkis Postimees.

Postimehe kinnitusel rõhutab Kallas parlamentarismi ülimuslikkust presidendist, kuid on ise täidesaatva võimu esindaja, kes on silma paistnud sooviga muuta parlamenti kummitempliks. «Siit ei paista pooltoonide tajumist. Võib-olla on tegelik põhjus kusagil mujal. Vaieldamatult on Kaja Kallasel mugav jääda eemale presidendi kätlemistseremooniast, kuhu ta peaks ilmuma koos abikaasaga, kelle taga käib idavedude skandaali vari,» lisas Postimees.

Õhtuleht nimetab oma juhtkirjas Kaja Kallase käitumist jonnimiseks. «Kui osa riigikogulaste hala kaotatud kleidiraha pärast võis lugeda teatud määral humoorikaks kergemaks meelelahutuseks, on peaminister Kaja Kallase loobumisotsus hoopis teisest ooperist. Presidendi vastuvõtt pole eraüritus, millest kergekäeliselt loobuda, kui elu suusad risti ajab. Peaminister kui riigi tähtsuselt kolmas inimene ja täidesaatva võimu kõrgeim esindaja on osa riigist. Ta esindabki seal mitte vaid iseennast, vaid kõiki täitevvõimu kandjaid, isiklikest solvumistest ei tohiks siin juttugi olla,» märkis Õhtuleht.

Ka Õhtuleht leiab, et Kallase otsuse taga ei pruugi peituda mitte suur soov olla solidaarne parlamendi liikmetega, kes riigipea vastuvõtule kutset ei saanud, vaid pigem on tegemist sooviga mitte näidata oma skandaalidesse sattunud abikaasat. «Mis aated ja võrdsusenõudmine, pigem oli see ootamatu kurtmine peost eemalejäämise pärast peaministrile mugav ettekääne ise piinlikku olukorda vältida – kujutate ette, mis näoga hõljuks koos Kallasega presidendi kätt suruma mees, kelle idarahaskandaal abikaasale ja kodumaale jama kokku keeras?» küsis Õhtuleht.

Eesti Päevaleht põrutab oma juhtkirjas eriti karmilt, märkides, et Kaja Kallas solvab Eesti riiki ja ajalugu. «Kaja Kallas leidis endas üles solidaarsuse solvunud riigikogu liikmetega, kes ei saanud sel aastal kutset presidendi vastuvõtule. Selline kaaskannatamise etendamise kõrgpilotaaž on täiesti kohatu. President on vaba oma otsuses, keda kutsuda ja keda mitte. Ka iga kutsutu on vaba otsustama, kas minna või on tal paremat teha. Aga peaministri kui institutsiooni kohta see ei kehti. Kui valitsusjuht ei lähe demonstratiivselt riigi sünnipäevale, saabki tema solvumisest solvatud kogu riik,» märkis Eesti Päevaleht.

Väljaanne leiab, et valitsusjuht peab olema enamat kui üksikisik oma ego ja huvidega. «Peaministri tähistamisest kõrvalejäämine väljendab ühtlasi, mida valitsus Eesti iseseisvuse nurgakivist arvab. Kui kutset mitte saanud riigikogulaste valjuhäälne pahameel peost kõrvalejäämise pärast oli üksnes naeruväärne, siis siin keerab valitsusjuht vindi korralikult üle,» märkis Eesti Päevaleht, lisades, et Kaja Kallasel võib olla ka isiklik huvi, miks jätta 24. veebruaril rambivalgusse astumata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles