Abipolitseinikud abistasid PPA-d mullu enam kui 122 000 töötunniga

BNS
Copy
Valga abipolitseinikud.
Valga abipolitseinikud. Foto: Lõuna prefektuur

Möödunud aastal panustasid abipolitseinikud üle Eesti turvalisuse tagamiseks 122 700 töötundi.

Abipolitseinikke on 2023. aasta seisuga PPA-s 1187 ning suur osa neist panustab oma vaba aega patrullis, liiklusjärelevalves ja piiril, kuid aina enam loovad abipolitseinikud väärtust just piirkondlikus politseitöös.

Politseikapten Leena Puki sõnul on abipolitseinikud hindamatud abikäed politseitöös. «Abipolitseinikud kannavad meie sõnumit ka seal, kuhu politseipatrull alati ei jõua. Nad on kohal oma kogukonnas, tunnevad sealseid muresid ning oskavad vajadusel tuua need küsimused ka suuremale ringile arutamiseks. Enda vabast ajast antud panusel on suur väärtus, et aidata tagada turvalisemat Eestit. Vähem tähtis ei ole teadmine, et abipolitseinikuna aidatakse enda kodu või kogukonda ja antakse neile midagi vastu. Olukorras, kus meil napib politseinikke üle Eesti, näeme aina enam, kui suur roll on abipolitseinikel selles, et abi jõuaks kiiresti inimesteni ning politseinikud saaks enda tööd tõhusamalt teha. Abipolitseinike tehtud töötunnid kokku võrduvad sageli mitme politseiametniku tööga, mis aitab kas või hetkeliselt üldist vakantsi leevendada.»

Kokku tegid abipolitseinikud eelmisel aastal 122 700 töötundi, millest suurim osa ehk 87 200 panustati patrulltegevustesse. Piirkondlikku politseitööd tehti enam kui 12 700 tundi, muud politseitegevust ligi 20 300 tundi ja 2500 tundi abistati Eesti piiril.

Keskmiselt osales abipolitseinik mullu kaheksa kuu jooksul politseitöös 104 tundi. Abipolitseinikud on PPA igapäevatöös lisaks patrulli-, piiri- või piirkondlikus töös abiks näiteks kriisides, õppustel, avalikel üritustel ja väliskülaliste visiidil ning on ka mentoriks uutele abipolitseinikele.

Aina enam abipolitseinikuks tulijaid valib tee ka politseiametnikuks – 43 protsenti abipolitseinikest üle Eesti otsustas anda enda hing ja süda igapäevasesse politseitöösse. Enim politseiametnikke lisandus Põhja prefektuuris, järgnesid Lõuna, Lääne ja Ida prefektuur.

«Paljud noored, kuid ka juba aastaid teistel elualadel töötanud inimesed, näevad abipolitseinikuna võimalust tutvuda politsei tööga lähemalt ning seejärel veenduda, kas soovivad meie ametnikega liituda. Mida rohkem abipolitseinikke ametnikuks saab, seda enam tunneme ka ise, et oleme õigel teel ja meie inimesed PPA-s teevad tööd südamega,» lisas Pukk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles