Peipsil uppus motokelguga läbi jää vajunud kalamees

Postimees
Copy
Meerapalu sadam. Pilt on illustreeriv.
Meerapalu sadam. Pilt on illustreeriv. Foto: Margus Ansu

Piirivalvurid said täna õhtupoolikul Peipsil kalastanud inimeselt info, et Meerapalu küla kandis Uhtinõna lähistel vajus läbi jää motokelk. Motokelgul liikunud kalamees uppus.

Teade piiriveekogul juhtunud õnnetusest laekus piirivalvuritele täna õhtupoolikul kella 16 paiku, mil anti teada motokelguga läbi jää vajunud kalamehest. Hättasattunule läks appi piirivalve hõljukimeeskond, kes leidis õnnetuskohast motokelgul liikunud ning läbi jää vajunud eaka mehe surnukeha. Motokelk on järve põhjas.

Mustvee kordoni piirivalve välijuht Olav Ojasaar rääkis, et õnnetus juhtus Eesti väravates, kus on ohtlikult õhukese jää tõttu viibimine keelatud «Kui muidu on järvistul jääpaksus keskmiselt pool meetrit, siis selles konkreetses kohas on jää ohtlikult õhuke ning seetõttu on sinna minek ka inimelude kaitseks keelatud,» märkis Ojasaar.

Ta lisas, et motokelguga liikunud mees oli end nõuetekohaselt järvele registreerinud hommikul kella 8 paiku ning kui muidu oli mees päeva jooksul liikunud ohutul ning kandval jääl, sattus ta millegi pärast ühel hetkel keelualasse ning vajus õhukesest jääst läbi. Paraku mees end külmas vees päästa ei suutnud ning ta uppus.

Kuigi jääolud üle järvistu on piirivalve välijuhi sõnul head, on suure järvistu jääl siiski aga kohti, kus veevool on tugev ning selle tõttu on neis paigus ka jääkate erineva paksusega. «Kalastajate ja järve jääl liikujate turvalisuse tagamiseks teevad piirivalvurid igapäevaselt jääluuret, mõõdavad jää paksust ning kaardistavad ohtlikke kohti. Ohtlikud kohad kanname operatiivselt jääkaardile ning inimelude kaitseks oleme nendesse kohtadesse mineku keelanud,» lisas ta.

Jää paksus järvistul on praegu ligemale pool meetrit. Jääd katab kohati aga veekiht ning jää võib seetõttu olla ootamatult libe.

Peipsi järvistu jääolude kaart on leitav siit: https://tinyurl.com/mryub8yw

Piiri kulgemise osas või jääolude kohta saab vajadusel infot küsida ka lähimast piirivalveüksusest:

Mustvee kordon: 333 1670

Varnja kordon: 333 1690

Mehikoorma kordon: 786 1790

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles