Linnavalitsus toetab rahaga märtsipommitamise aastapäeva üritusi (3)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Märtsipommitamise aastapäeva ohvrite mälestuseks süüdati Harju tänaval küünlad.
Märtsipommitamise aastapäeva ohvrite mälestuseks süüdati Harju tänaval küünlad. Foto: Taavi Sepp

Tallinna linnavalitsus eraldas tänasel istungil reservfondist 5870 eurot Eesti Muinsuskaitse Seltsile märtsipommitamise 80. aastapäeva ürituste toetamiseks.

Seltsi eestvõttel on 9. märtsil Tallinnas pommitamise ohvreid mälestatud 1989. aastast.

Märtsipommitamise aastapäeval toimub kell 12 traditsiooniline mälestusteenistus Siselinna kalmistul pommitamisohvrite mälestusmärgi juures. Kell 18 algab Niguliste kirikus mälestusteenistus ja -kontsert, kus esineb Veronika Portsmuthi kooriakadeemia kammerkoor. Kell 19.15 süüdatakse Harju tänaval küünlad ning helisevad Tallinna kirikute leinakellad. Kell 20 tuleb Kaarli kirikus ettekandele Benjamin Britteni suurejooneline «Sõjareekviem». Selle kontserdi korraldab Eesti muusika- ja teatriakadeemia koostöös Tallinna linnaga ning «Sõjareekviemi» piletid on müügil Piletimaailmas ja Piletilevis.

1944. aasta märtsis pommitas Nõukogude õhuvägi Tallinna ja teisi Eesti linnu. Tallinnale korraldati 9. märtsi õhtul ja sellele järgneval ööl kaks pommirünnakut, milles hävis kokku 1549 hoonet ja 3350 maja sai kahjustada. Teiste hulgas said kannatada Estonia teater ja Niguliste kirik. Märtsipommitamise tagajärjel jäi umbes 20 000 Eesti pealinna elanikku ilma oma kodust, hukkus 554 Eesti kodanikku, 50 saksa sõdurit ja 121 sõjavangi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles