Luksemburg toetab Ämari lennubaasi lennuraja remonti 12 miljoni euroga

Postimees
Copy
Luksemburg toetab Ämari lennubaasi lennuraja remonti 12 miljoni euroga.
Luksemburg toetab Ämari lennubaasi lennuraja remonti 12 miljoni euroga. Foto: Mihkel Maripuu

Brüsselis kolmapäeval toimunud Euroopa kaitseministrite mitteametliku kohtumisel allkirjastasid kaitseminister Hanno Pevkur ja Luksemburgi kaitseminister Yuriko Backes kahepoolse leppe, mille alusel Luksemburg panustab Ämari lennubaasi lennuraja remonti 12 miljoni euroga.

«Luksemburgi abiga parandame Ämari lennubaasi kvaliteeti, mis aitab meil paremini toetada ja teenindada nii enda kui liitlaste lennukeid. See on hea näide sellest, kuidas meie liitlased panustavad otseselt terve regiooni julgeolekusse. Oleme Luksemburgile tänulikud Eesti ja laiemalt terve piirkonna kaitsevõime tugevdamise eest,» ütles Pevkur.

«Balti õhuturbemissioon on määrava tähtsusega NATO õhuruumis rahu ja julgeoleku tagamiseks. Luksemburg on uhke võimaluse üle panustada eelnevalt tankimistaristu parandamisse ja nüüd Ämari lennubaasi renoveerimisse. Selle rahalise panusega ei toeta Luksemburg mitte ainult Eestit, vaid investeerime sellega ka meie ühise NATO õhuruumi julgeoleku tagamisse, mis tähendab, et panustame ka enda julgeolekusse,» ütles Luksemburgi kaitseminister Yuriko Backes.

Luksemburgi rahastuse toel vahetatakse lennuraja katend, renoveeritakse õhuturbe hävitajate angaari perroon, renoveeritakse äravoolusüsteem ja vahetatakse lennuraja märgistused. Ämari lennuliiklusala remont läheb maksma ligikaudu 18,5 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks. Lennuraja remont kestab 2024. aasta märtsist oktoobrini, selleks ajaks kolivad Balti õhuturbe hävitajad Lätisse Lielvārde lennubaasi ning Ämaris maanduvad üksnes liitlaste helikopterid. Eesti õhuväe lennuvahendid kolivad remondi ajaks Pärnu lennuväljale. Pärast remonti naasevad NATO liitlaste ja Eesti lennuvahendid jälle Ämarisse.

Luksemburg on ka varasematel aastatel toetanud rahaliselt õhuturvet Ämaris ja Nurmsi õppevälja mehitamata lennuvahendite väljaõppekeskuse ehitamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles