Inspektorid kontrollivad nädalavahetustel kalapüüginõuete täitmist

BNS
Copy
Kalurid Peipsi jääl.
Kalurid Peipsi jääl. Foto: Ove Maidla

Keskkonnaamet pöörab nädalavahetustel suuremat tähelepanu Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvel toimuvale harrastuspüügile ning kalapüüginõuetest kinni pidamisele.

Keskkonnaameti eluslooduse ja kalanduse järelevalve arendusbüroo peainspektor Ivo Kask ütles, et harrastuspüük on populaarne ning meelitab nädalavahetustel Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvele kalastama tuhandeid inimesi.

«Paraku on Keskkonnaameti varasemad kontrollid näidanud, et harrastuspüügil eksib kehtestatud nõuete vastu ligikaudu viis protsenti kalastajatest, mis teeb 20 meie poolt kontrollitud kalastaja kohta ühe kindlaks tehtud rikkumise,» rääkis Kask.

Harrastuspüügil on enamus rikkumisi seotud harrastuspüügi makse tegemata jätmise, lubatud päevase püügikoguse ületamise, keelatud püügivahendi kasutamise ning alamõõduliste või keelatud liikide püüdmisega. Nädalavahetusel liiguvad kalameestega vestlevad ja kalapüüginõudeid kontrollivad keskkonnaameti järelevalveinspektorid Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvel mootorsaanidega.

«Keskkonnaamet tuletab meelde, et kalapüügieeskirja kohaselt on harrastuspüüdjal lubatud püüda ööpäevas kuni 15 kilogrammi ahvenat, koha tohib harrastuspüüdja püüda viis ning haugi samuti viis kala ööpäevas,» selgitas Kask. Aastaringselt ei ole lubatud püüda Peipsi siiga ja käesoleva aasta 10. jaanuarist kuni 10. veebruarini ei tohi püüda lutsu.

Ivo Kask täpsustas, et sellest aastast kehtib kõikidel veekogudel uus alammõõt haugile ning varasema 45 sentimeetri asemel on 1. jaanuarist haugi alammõõduks 50 sentimeetrit.

«Kindlasti tasub enne kalavetele minekut külastada portaali kalaluba.ee. Sealt saab informatsiooni nii kalastuskaardi ostmise, kalade püügikeeluaegade, kalade alammõõtude kui lubatud püügikoguste ning muu olulise kohta. Tuletame veel meelde, et väikeseid püütud kalu ei tohi jääle surema jätta vaid need tuleb kohe vette tagasi lasta ning kindlasti peab lahkudes loodusest kaasa võtma tekitatud prügi,» lisas Kask.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles