Sekeldustesse sattunud vald loodab ellu jääda

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauaaegne Vaivara vallavanem Veiko Luhalaid koos kaaslasega presidendi vastuvõtul.
Kauaaegne Vaivara vallavanem Veiko Luhalaid koos kaaslasega presidendi vastuvõtul. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Tegutsemisvõimetuks tunnistatud ja vallavanemata jäänud Ida-Virumaa Vaivara vald loodab lähiajal siiski eelarve vastu võtta ja normaalse eluga edasi minna.

«Sellist jama on raske ette kujutada, mis meil siin augustist alates oli. See usaldamatus ja mittetöötamine, tegelemine kõige muuga kui valla arendamisega,» kommenteeris tekkinud olukorda senine vallavanem Veikko Luhalaid, kes alates tänasest oma ametist loobus. Luhalaiu sõnul puudub vallal eelarve, arengukava, eelarve strateegia. «Ma küsiksin, milleks meile üldse sellist omavalitust vaja on? Me oleme puntras igatpidi,» tõdes mees. Siiski oli pea 11 aastat valda juhtinud mees optimistlik ja lisas, et ega hullemaks enam minna ei saa.

Vaivara vallavolikogu senise esimehe Heiki Lutsu sõnul tuli vald tunnistada tegutsemisvõimetuks, kuna ei suudetud kolme kuu jooksul vastu võtta uut eelarvet. Täna õhtul loodab volikogu valida uue esimehe ja aseesimehe ning kuu-pooleteise jooksul vastu võtta ka eelarve.

Luts on veendunud, et varsti toimib vald taas nii nagu peab ning mingeid erilisi segadusi praegune olukord tema sõnul valla allasutustele kaasa ei too ning kohalikku elu kuidagi raskemaks ei muuda. «Me tohime kasutada igakuiselt 1/12 (majandus- ja personali- toim.) kulusid ja siiani, kolm kuud on nii ka tehtud,» selgitas ta ja lisas, et ilmselt tuleb nii teha ka aprillis.

Endine vallavanem on aga teisel arvamusel. «Muidugi mõjutab see valla elu ja kohutaval kombel,» kinnitas Luhalaid, tuues näiteks Olgino vee- ja kanalisatsiooniprojekti, mis seetõttu seisab. Küsimusele, kas vald jõuab lähiajal eelarve vastu võtta, vastas ta: «Me peame, muidu peame selle butiigi tegevuse üldse lõpetama ja paluma omavalitsuse tegevuse lõpetada.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles