Avariisse sattunud ajateenijad aitasid Tartumaal liiklusõnnetuse ohvreid (1)

Postimees
Copy
Liiklusõnnetus Kambja lähedal.
Liiklusõnnetus Kambja lähedal. Foto: 1. jalaväebrigaad

Viru jalaväepataljoni ja Kuperjanovi pataljoni ajateenijad sattusid jaanuari keskel Tartumaal Kambja lähedal liiklusõnnetusse ning aitasid tänu väljaõppel omandatud oskustele kuni kiirabi saabumiseni sama õnnetuse ohvreid.

Kui Võrust väljaõppelt koju Ida-Virumaale sõitvad Viru jalaväepataljoni sõdurid mobiilirakenduses teel märgitud õnnetust nägid, ei osanud nad arvatagi, et kohe ise sinna sisse satuvad. Teel oli juhtunud avarii ja viletsa nähtavuse tõttu ei näinud mehed teel olevaid autosid, teatas 1. jalaväebrigaad sotsiaalmeedias.

Jõuti reageerida vaid niipalju, et sõideti teepiirdesse, mitte millelegi ega kellelegi otsa. Mehed tulid autost välja ja nägid, kuidas ühes masinas oli vigastatud naine ja üks naine lebas maas. Kohe reageeriti ja mindi abi osutama. Nendega liitusid samas avariisse sattunud kaks Kuperjanovi jalaväepataljoni võitlejat.

Ühel naisterahval tuvastati lahtine reiehaav, kust tuli verd. Peale pandi žgutt ja fikseeriti žguti panemise aeg. Teadvuseta kannatanut kontrolliti ja turgutati uuesti teadvusele. Traumaohvreid peab hoidma soojas ja nii asetati naisterahvaste peale oma riideid ning lisa saadi ligidal seisnud bussist inimeste käest. Naistega oli kaasas ka kolm last, kes viidi ühte autosse sooja.

Õnnetuskohale jõudnud Tartu kiirabi reanimobiili arst kiitis ajateenijate tööd. Žguti paigaldamine oli tema hinnangul sellel hetkel õige lahendus – see oli paigaldatud õigele kõrgusele ja piisava tugevusega, et verejooks seisma jääks. Samuti hoiti kannatanuid soojas ja seetõttu ei tekkinud neil alajahtumist. Lisaks olid sõdurpoisid abivalmis ja tegid kõike, mida oli kiirabibrigaadi abistamisel vaja. Kogu sõdurite tegevuse võttis kiirabiarst kokku lühidalt: patsientide saatus oleks võinud olla teistsugune, kui poleks olnud oskajaid abistajaid sündmuskohal.

Ohvreid abistasid Viru jalaväepataljoni sõdurid Ilja Iljin, Dmitri Sverlov, Sander Filipov, Aleksander Gorbunov ja Pavel Andronov ja Kuperjanovi jalaväepataljoni sõdurid Marten Lilleorg ning Samuel Vilipõld.

Liiklusõnnetuse ohvreid abistanud Viru jalaväepataljoni sõdurid Ilja Iljin, Dmitri Sverlov, Sander Filipov, Aleksander Gorbunov ja Pavel Andronov.
Liiklusõnnetuse ohvreid abistanud Viru jalaväepataljoni sõdurid Ilja Iljin, Dmitri Sverlov, Sander Filipov, Aleksander Gorbunov ja Pavel Andronov. Foto: 1. jalaväebrigaad
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles