Eesti antud Javelini tankitõrjeraketid jõudsid Ukrainasse

BNS
Copy
Foto: Daniel LEAL / AFP

Detsembris otsustatud Javelini tankitõrjerakettide saadetis jõudis Eestist Ukrainasse koos kuulipildujate, käsitulirelvade laskemoona, maismaa- ja veesõidukite ning tuukrivarustusega.

«Mul on hea meel, et järjekordne abipakett on Ukrainasse kohale jõudnud ja Ukraina kaitsjate kasutuses,» ütles kaitseminister Hanno Pevkur. «Viimane areng Euroopas näitab, et nii hädavajalike mürskude saatmine kui muu sõjaline abi Ukrainale jätkub suures mahus ja sellega saadame koos liitlastega Kremlile selge sõnumi, et me jätkame Ukraina toetamist kuni võiduka lõpuni.»

Täpseid koguseid, saabumisaega ega asukohti julgeolekukaalutlustel ei avaldata. Euroopa Liidu kaitseministrid leppisid sel nädalal kokku, et täidavad lubaduse saata Ukrainale miljon mürsku. Pevkuri sõnul panustab ka Eesti lubaduse täitmisse täiendavalt tuhandete mürskudega. Täpsed riikide panused otsustasid riigid jätta avalikustamata.

Eesti on andnud alates 2022. aastast Ukrainale sõjalist abi ligi 500 miljoni euro väärtuses ehk umbes 1,4 protsenti sisemajanduse kogutoodangust. Varem on Eesti annetanud näiteks Javelini tankitõrje raketisüsteemi rakette, haubitsaid, suurtükimoona, tankitõrjemiine, tankitõrjegranaadiheitjaid, miinipildujaid, sõidukeid, sidetehnikat, välihaiglaid, meditsiinitarvikuid, isikukaitsevahendeid ja kuivtoidupakke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles