Riigikogu liikmed esitasid eelnõu rahvusooper Estonia juurdeehituse eriplaneeringu algatamiseks (2)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Uuendatud 5. veebruar 2024, 18:39
Copy
Rahvusooper Estonia juurdeehituse kolmest mahueskiisist suurim ehk L-variant, mille teostumine lahendaks kõik ruumiprobleemid.
Rahvusooper Estonia juurdeehituse kolmest mahueskiisist suurim ehk L-variant, mille teostumine lahendaks kõik ruumiprobleemid. Illustratsioon: Rahvusooper Estonia

Riigikogu rahvusooper Estonia juurdeehituse edendamise toetusrühma liikmed esitasid täna riigikogu menetlusse eelnõu, millega tehakse valitsusele ettepanek lahendada looduskaitselised ja muinsuskaitselased piirangud, mis välistavad rahvusooper Estonia juurdeehituse.

Toetusrühma esimehe Siim Kallase (RE) hinnangul on riigi eriplaneeringu algatamine üks võimalus nende takistuste ületamiseks. «Vähemalt sada aastat on Eesti ühiskonnas arutatud ja kurdetud tõelise ooperiteatri puudumise üle, kuid pole tehtud ühtki otsust Estonia juurdeehituse ega uue ooperiteatri ehitamise alustamiseks. Samuti pole kehtestatud ühtegi vastavat planeeringut,» ütles Kallas.

«Ooperikultuuri olemasolu on kahtlematult meie rahvuslik väärtus. Eriplaneeringu algatamise ettepanekuga antakse täitevvõimule täiendav poliitiline tugi ja see peaks kiirendama protsessi, mille lõpptulemuseks on rahvusooperi vajalik juurdeehitus,» sõnas Kallas. Ta rõhutas, et eriplaneeringu algatamise otsus peab sisaldama põhjendusi, mis määratlevad rahvusvaheliste huvide kaitstuse ja maailmapärandi nimekirja kantud muinsuskaitseala säilitamise eesmärgid.

Tallinna linn on siiani rahvusooperi ehitusplaanidele vastu olnud, sest need haukaksid suure tüki riikliku kaitse all oleva Tammsaare pargi osaks olevast Uue Turu platsist ning juurdeehitis ulatuks enam-vähem Pärnu maantee kõnniteeni välja. Ehitis võtaks enda alla ka praeguse roheala all maa sees säilinud vanade bastionimüüride osad ning selline tegevus seaks ohtu Tallinna vanalinna kuulumise Ühinenud Rahvaste Hariduse, Teaduse ja Kultuuri Organisatsiooni (UNESCO) maailmapärandi nimekirja.

Rahvusooperi esindajate sõnul saaks müüre vähemalt osaliselt eksponeerida kavandatava juurdeehitise keldriruumides, sest näiteks Vabaduse väljaku rajamisel oli niisugune variant võimalik.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles