Mõnel lausa 300 asendustundi: tühja koha klassi ees täidab asendusõpetaja

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Järveotsa gümnaasiumi asendusõpetajast täiskohaga tööle läinud füüsikaõpetaja Aivar Pehme on kindel, et tegi õige valiku.
Järveotsa gümnaasiumi asendusõpetajast täiskohaga tööle läinud füüsikaõpetaja Aivar Pehme on kindel, et tegi õige valiku. Foto: Madis Veltman

Kui õpetajat klassi ette näiteks haigestumise tõttu võtta ei ole, aitab hädast välja asendusõpetaja, kelle teeneid vajatakse mõnel juhul lausa mitu kuud järjest, sest kool ei suuda lihtsalt õpetajat ei leida. Asendajad kiidavad, et programm on hea võimalus lisaraha teenida ja end arendada.

Eestis on pisut üle 3500 inimese, kes asendusõpetajate programmis (ASÕP) koolipersonali ülekoormust vähendada aitab. Tudengid, pensionärid, spetsialistid, tippjuhid, pedagoogid – mõni neist käib koolis asendustunde andmas juba 2018. aastast, teine annab enda proovile panemiseks vaid mõne ainetunni. Ligemale sada inimest on programmi kaudu täiskohaga õpetajaks läinud.

Üks neist, kes õpetajaameti igapäevatööks valis, on ettevõtja ja koolitaja Aivar Pehme, kel oli võimalus aasta tagasi oma projekte nii sättida, et sai koolides abiks käia. «Minul programmiga liitumiseks sütikut ei olnudki. Lähedane soovitas ankeedi täita ja tööpakkumised tulid väga kiiresti,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles