ARUANNE LUGEJALE Kes sai pihta emotsionaalsele resonantsile?

Rannar Raba
, Tartu Postimehe peatoimetaja, fotožürii esimees
Copy
Tänavuse Jaan Tõnissoni meediaauhindade fotokonkursi võitja Mailiis Ollino Pärnu Postimehest. 
Tänavuse Jaan Tõnissoni meediaauhindade fotokonkursi võitja Mailiis Ollino Pärnu Postimehest. Foto: Madis Veltman

Tehisintellekti kasutamine läks eelmisel aastal kangesti moodi. Niisiis juhatab sellegi, tänavust Jaan Tõnissoni auhindade fotožürii otsust selgitava loo sisse ChatGPT vastus palvele iseloomustada ühe lausega head pressifotot. «See edastab lugu või sündmust visuaalselt mõjusalt, haarates vaataja tähelepanu ja tekitades emotsionaalset resonantsi,» teatas masin. Vaat siis! Puhas kuld, kas pole?

Just nimelt mõjusaid lugusid ja erilisi emotsioone otsis ka seekordne žürii neljas žanris ligi 270 foto hulgast. Tehniline pool oli samuti tähtis, aga mitte esmatähtis.

Tulemus ei ole objektiivne, ent ei kuulu ka edasikaebamisele. Sest emotsioone ja lugusid pole võimalik robotlikult mõõta. Ometi pole siin midagi vaielda: need tippude tippu jõudnud tööd on tõepoolest erilised ja aitasid mullu meie meediamajas tehtud ajakirjandust muuta märkimisväärselt sisukamaks, et mitte öelda kvaliteetsemaks. Sellised teosed saavad sündida üksnes inimeseks olemise keerukast kunstist, koolitagu robotid end kuitahes targaks. Aitäh, tublid inimesed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles