Keskerakond tahab automaksu asemel pangamaksu (5)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Keskerakonna volikogu istung ja uue juhatuse valimine.
Keskerakonna volikogu istung ja uue juhatuse valimine. Foto: Madis Veltman

Eesti Keskerakonna volikogu võttis tänasel istungil vastu avalduse, mille järgi tuleb valitsuse kavandatav automaks ära jätta ja kehtestada selle asemel maks ülisuuri kasumeid teenivatele pankadele.

«Valitsuse lühinägeliku ja ebakompetentse majanduspoliitika tõttu langeb meie majandus juba teist aastat järjest, kuid Eesti pangandussektor on samal ajal nautinud erakordset kasumlikkust – eelmisel aastal teenisid siin tegutsevad pangad ligi miljard eurot tulu,» ütles erakonna juhatuse liige ja riigikogu saadik Andrei Korobeinik.

Avalduses seisab, et Eesti elanik maksab oma pangale tunduvalt rohkem kui sama panga Rootsi klient ning see suurendab kodanike finantskoormust, süvendab sotsiaalset ebavõrdsust ja piirab finantsteenuste kättesaadavust. «Riigieelarve kontekstis võrdub pankade kasum peaaegu kolme protsendiga, mis on omakorda võrreldav meie kaitsekulutustega. Samal ajal puuduvad riigil vahendid olulisteks investeeringuteks, nagu õpetajate või päästjate palgatõus, teedeehitus ja meditsiin. See on vastuvõetamatu olukord, millele tuleb leida lahendus,» lisas Korobeinik.

Leedu positiivne näide tõestab, et pangandussektorile suunatud ajutine maksustamine on võimalik ega põhjusta ettevõtluskeskkonnale negatiivset mõju, rõhutatakse avalduses. «Pangandussektori maks võiks olla 50 protsenti kasumist ja kehtida kolm aastat, mille jooksul saaks Eesti riik välja töötada püsiva maksustamise skeemi. See aitaks leevendada majandusraskusi, toetades samal ajal sotsiaalseid ja majanduslikke investeeringuid. Ühtlasi võimaldaks selle meetme kasutuselevõtmine loobuda automaksu kavatsusest, mis on ebaõiglane ennekõike väiksema sissetulekuga ning maapiirkonna elanike suhtes,» lausus Korobeinik.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles