Eesti muusikud külastavad Iraagis missioonil olevaid kaitseväelasi

BNS
Copy
Lauljatar Grete Paia.
Lauljatar Grete Paia. Foto: Konstantin Sednev

Eesti tantsumuusika duo Púr Múdd koosseisus Joonatan Siiman ja Oliver Rõõmus ning artist Grete Paia külastavad Iraagis paiknevat Eesti kaitseväe kontingenti.

Muusikud annavad Iraagis kaks kontserti, et avaldada toetust rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil viibivatele Eesti ja liitlasriikide kaitseväelastele, teatas kaitseväe peastaap.

«Oleme väga tänulikud sellise võimaluse eest, et saime tulla Iraaki oma Eesti kaitseväelastele ja ka liitlastele esinema. Kogu elustik on tõesti turvaline ja oleme väga hoitud. Saame anda kaks kontserti ja sellega pakkuda sõduritele meelelahutust ja veidi teistsugust kogemust, mida nad siin igapäevaselt ei näe,» ütlesid Púr Múddi liikmed. «Samuti saame ka ise super kogemuse, käia lasketiirus, elada samades tingimustes ning süüa ja jutustada koos sõduritega ning kuulata nende tööst ja tegemistest. Ilmselgelt ootavad kõik, et saaksid ka varsti koju ning meil hea meel, et saime kontserdi näol neile tükikese kodumaad kaasa tuua.»

Grete Paia sõnul on ta väga tänulik, et sai taaskord osa Eesti kaitseväe välisoperatsioonist – artisti esimene kogemus jäi aastasse 2016, mil ta külastas Eesti kontingenti Liibanonis, ja nüüdseks juba pisut teadis, mida Iraagist oodata.

«Küll aga on sellegipoolest tegemist üpris eriilmeliste kogemustega,» märkis Paia. «Ülimalt hea meel on mul selle üle, et meid Púr Múddi poistega niivõrd hästi siin vastu on võetud ja meie kaitseväelased oma igapäevategevustega ka meid paremini kurssi viivad. Eriti kihvt oli lasketiirus käia ja kätt harjutada erinevate relvadega. Kuulipildujat ikka naljalt ei õnnestu tsiviilisikutel käsitseda ning võttes arvesse üleüldist geopoliitilist olukorda, siis leian, et sellised kogemused tulevad igati kasuks. Enim muidugi loodan, et suudame üheskoos Púr Múddiga meie kaitseväelastel enda siinviibimisega natukengi tuju tõsta.»

Muusikutel võimaldatakse tutvuda jalaväekompanii Estcoy-19 kasutuses oleva varustuse, tehnika ja relvastusega ning viiakse läbi sõduri baasoskuste hulka kuuluv lahingkannatanu meditsiiniõpe. Külalised paiknevad eestlaste linnakus Camp Bulldog ja elavad kaitseväelastega samades tingimustes.

«See visiit mõjub kaitseväelaste moraalile väga turgutavalt ja samuti kontserdist osa saamine tugevdab üksuse ühtekuuluvustunnet. Eesti kontingendina hindame kõrgelt muusikute tahet ja pealehakkamist tulla kodumaa esindajatena sõjalise operatsiooni piirkonda,» kirjeldas visiidi olulisust kontingendi ülem kolonelleitnant Vladimir Kolotõgin ja lisas, et esimese kontserdi järel avaldasid mitmed liitlasriikide esindajad tunnustust, et eestlased on suutnud julgeolekuolukorra ja piirangutega arvestades sedavõrd meeleoluka sündmuse organiseerida.

Ameerika Ühendriikide juhitava operatsiooni Inherent Resolve eesmärk on nõustada ja toetada Iraagi kohalikke julgeolekujõudusid riigikaitsesüsteemi ülesehitamisel, et nad suudaksid iseseisvalt alistada islamiäärmuslikke rühmitusi ning tagada riigis rahu ja stabiilsust. Islamiäärmuslus ohustab turvalisust Euroopas ja kogu maailmas. Eesti kaitseväe kontingent panustab operatsioonile alates käesoleva aasta aprillist. Eesti näitab oma osalemisega, et on valmis toetama oma liitlasi ning panustama julgeoleku tagamisse just seal, kus asuvad suured julgeolekuohud Euroopa ja NATO liikmesriikide jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles