Venemaa algatas Kaja Kallase ja riigisekretäri suhtes kriminaaluurimise (31)

Uuendatud 13. veebruar 2024, 13:13
Copy
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Ludovic Marin

Venemaa siseministeerium algatas kriminaalasja Eesti peaministri Kaja Kallase (RE) ja riigisekretäri Taimar Peterkopi vastu, aga ka Leedu kultuuriministri ja Leedu Seimi liikmete vastu, kirjutab Rus.Postimees.

Vene sõltumatu väljaande Mediazona ajakirjanikud said juurdepääsu Venemaa siseministeeriumi andmebaasile, kus on loetletud isikud, kes on Venemaal kuulutatud tagaotsitavaks seoses kriminaalsüüdistustega. Nimekirjas on ka Kaja Kallas.

«Esimest korda ajaloos on Venemaal tagaotsitav teise riigi peaminister, Eesti peaminister Kaja Kallas, kes on seisnud selle eest, et eemaldada avalikust ruumist Nõukogude monumendid. Lisaks temale otsivad Vene võimud taga Eesti riigisekretäri Taimar Peterkopi,» kirjutas Mediazona oma teisipäeval avaldatud uurimuses «Keda jahivad jõustruktuurid».

Ajakirjanike käsutuses Venemaa siseministeeriumi otsinguandmebaas sisaldab 2024. aasta veebruari seisuga ligi 100 000 kirjet. «Andmebaasist leidsime üle 700 välismaalase, kes on kuulutatud tagaotsitavaks seoses Ukraina sõjaga või poliitilistel põhjustel,» märgib väljaanne.

Mediazona käsutuses andmete analüüs näitab, et välisriikide poliitikute vastu algatatud kriminaalasjad on seotud okupatsiooniaegsete nõukogude monumentide demonteerimisega. Väljaanne meenutab, et 2022. aasta lõpus andis Venemaa juurdluskomitee esimees Aleksandr Bastrõkin oma alluvatele ülesandeks «hoolitseda Eesti võimude eest», kes lasid teisaldada Narva memoriaaltanki T-34 ja teised nõukogude mälestusmärgid.

Kreml: Eesti peaminister on tagaotsitav vaenuliku tegevuse tõttu 

Kreml teatas teisipäeval ka ise, et kuulutas Eesti peaministri Kaja Kallase ja mitmed teised kõrged Baltimaade ametikandjad tagaotsitavaks Moskva suhtes vaenuliku tegevuse tõttu.

«Need on inimesed, kes panevad toime vaenulikku tegevust ajaloolise mälu ja meie riigi vastu,» ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ajakirjanikele.

Venemaa on korduvalt kritiseerinud Eestit nõukogudeaegsete mälestusmärkide mahavõtmise eest. Vene siseministeeriumi tagaotsitavate andmebaasi põhjal on Kallas tagaotsitav «kriminaalkoodeksi alusel». Andmebaasis on tagaotsitava pilt, kuid süüdistust ära toodud ei ole.

Veebruari algul kutsus Moskva kõigi kolme Balti riigi diplomaadid välja, süüdistades riike katses saboteerida märtsis peetavaid Venemaa niinimetatud presidendivalimisi, millega kinnistatakse autoritaarse riigipea Vladimir Putini võimu veelgi.

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles