Õiguskomisjon toetab Eesti ja Vene õigusabilepingu lõpetamist (1)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Kohaloleku kontrolliks saabuvad saadikud kohale, kuid teiste kõnesid eriti kuulata ei viitsita. Nii kõneldaksegi riigikogus sageli pea täiesti tühjale saalile. Muidugi võisid saadikud ülekannet vaadata ka oma kabinettidest.
Kohaloleku kontrolliks saabuvad saadikud kohale, kuid teiste kõnesid eriti kuulata ei viitsita. Nii kõneldaksegi riigikogus sageli pea täiesti tühjale saalile. Muidugi võisid saadikud ülekannet vaadata ka oma kabinettidest. Foto: Madis Veltman

Riigikogu õiguskomisjon otsustas teisipäeval saata esimesele lugemisele eelnõu, millega denonsseeritakse 1993. aastal Moskvas alla kirjutatud ja 1995. aastal jõustunud Eesti ja Venemaa vaheline õigusabileping.

Õiguskomisjoni esimees Eduard Odinets märkis, et õigusabileping kahe riigi vahel eeldab vastastikust usaldust teineteise õigussüsteemide vastu, ent kuni kestab Venemaa agressioonisõda Ukraina vastu, ei saa meie idanaabriga seoses mingist usaldusest rääkida.

«Venemaa on sõda alustades rikkunud rahvusvahelist õigust ja ÜRO põhikirja põhimõtteid, riik on Ukrainas toime pannud raskeid sõjakuritegusid, inimõiguste ja rahvusvahelise humanitaarõiguse rikkumisi,» lausus Odinets ja viitas, et seega ei saa Eestil Venemaa õigussüsteemi vastu usaldust olla. «Kahepoolsed suhted Eesti ja Venemaa vahel tuleb säilitada vaid sel määral, mis on tingimata vajalik.»

Istungil toodi välja, et sõja tõttu on suhtlemine Venemaaga jäänud hõredamaks ning ka ametlikke abipalveid vähemaks. Märgiti, et võimalus tsiviil-, perekonna- ja kriminaalasjades Venemaaga koostööd teha jääb alles, ent edaspidi lähtutakse nendes küsimustes rahvusvahelise eraõiguse reeglitest ja rahvusvahelistest konventsioonidest.

Eesti ja Venemaa vaheline õigusabileping jõustus 1995. aasta 19. märtsil ning see pikeneb automaatselt viie aasta võrra. Lepingu denonsseerimiseks tuleb sellest teisele lepingupoolele teada anda vähemalt kuus kuud enne viieaastase kehtivusperioodi lõppu. Praegune viieaastane periood saab läbi 18. märtsil 2025, niisiis tuleb Venemaale denonsseerimise noot edastada enne 18. septembrit 2024.

Istungil osalesid ja tutvustasid valitsuse algatatud eelnõu justiitsminister Kalle Laanet, justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika osakonna karistusõiguse ja menetluse talituse nõunik Laura Vaik, rahvusvahelise justiitskoostöö osakonna nõunik Julia Deržilo ning õiguspoliitika osakonna eraõiguse talituse juhataja Vaike Murumets.

Komisjon otsustas saata valitsuse algatatud Eesti Vabariigi ja Vene Föderatsiooni lepingu õigusabi ja õigussuhete kohta tsiviil-, perekonna- ja kriminaalasjades denonsseerimise seaduse eelnõu (362 SE) Riigikogu täiskogu istungile esimesele lugemisele 21. veebruaril.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles