Metropoliidi minemasaatmine käivitas siinses õigeusu kirikus hämmastava kiirusega arenenud protsessid (3)

Anastasiya Tido
, portaali Rus.Postimees ajakirjanik
Copy
Metropoliit Eugeni Tallinna Kopli Püha Nikolause kirikus.
Metropoliit Eugeni Tallinna Kopli Püha Nikolause kirikus. Foto: Tairo Lutter

Möödunud nädalal, 6. veebruaril lahkus Eestist Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Eugeni, kelle elamisluba aegus. Viimasel nädalal enne tema lahkumist toimusid Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku (MPEÕK) juhtkonnas ametisse määramised, mis viidi ellu enneolematu kiirusega. Rus.Postimees uuris, mis toimus kiriku sinodil, millal on metropoliidi valimised ja kas kirikujuhtide poliitilises retoorikas on pööret oodata. 

Politsei- ja piirivalveamet teatas 5. veebruaril Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Eugenile, et talle antud tähtajalist elamisluba ei pikendata. Metropoliit Eugeni, kodanikunimega Valeri Rešetnikov, taotles elamisloa kohta tehtud otsuse uuesti ülevaatamist, kuid otsus jäi muutmata.

Rus.Postimees vestles eelmisel nädalal siseminister Lauri Läänemetsaga, kes ütles, et kaitsepolitseiametil on Eesti julgeolekule ohtu kujutava Rešetnikovi suhtes väga kindlad järeldused. Samas ei hakka riik sekkuma kiriku valitsemisse ega näitama, milline kodakondsus peaks metropoliidil olema. Kapo pretensioonid ei ole seotud mitte kiriku, vaid Vene Föderatsiooni kodaniku Valeri Rešetnikoviga.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles