Margus Tsahkna: olen hämmingus rünnakutest Tiit Riisalo vastu (12)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy
Margus Tsahkna ja Tiit Riisalo
Margus Tsahkna ja Tiit Riisalo Foto: Mihkel Maripuu/pm/scanpix Baltics

Eesti 200 juht Margus Tsahkna teatas, et on hämmingus rünnakutest majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo vastu. Ta lausus, et ei saa aru, miks süüdistatakse ministrit selles, et ta kuulas ettevõtjaid.

Margus Tsahkna teatas, et vaatab hämmastusega, millise kirega rünnatakse majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalot, kuna ta julges tulla välja majanduse elavdamise plaaniga ning Eesti 200 ühe suurima reformi – personaalse riigi visiooniga.

«Süüdistused seisnevad selles, et ta on võtnud kuulda ettevõtjaid. Jah, seni on olnud harjumuspärane, et raha tuleb seina seest ja vanad erakonnad lubavad vaid suuremaid kulutusi. Selle tõestuseks on meie tänane laenukoormus, millest suur osa läheb jooksvateks kuludeks eelmise valitsuse valimispaketi katteks. Magus on tõsta pensione erakorraliselt ja avaliku sektori palku ning laustoetusi. Kedagi ei huvita, kust see raha tuleb.»

Tsahkna selgitas, et Eesti 200 tuli kokku selleks, et teha Eesti riigis suuri reforme ja et meil oleks inimestel võrdsed võimalused ennast õnnelikuna tunda ning muudaksime riigikorraldust. Ta lisas, et arendades personaalset riiki vähendame me bürokraatiat, asendame ametnike tööd tehnoloogiaga ja lähme üle vajaduspõhisele teenustele, mis võimaldaks Eesti inimestel saada teenuseid, mida nad ka päriselt vajavad. Erakonna juht kinnitas, et see ongi riigi reformimine.

«Majandus- ja infotehnoloogiaministrit süüdistatakse selles, et ta kuulab ettevõtjaid. Just neid ettevõtjaid, kes päriselt loovad lisaväärtust, töökohti ja on seisnud Eesti innovatsiooni eest. Ettevõtjaid, kes teevad suuri asju üle kogu maailma ning soovivad omast vabast ajast ja tahtest panustada riigi hüvanguks.»

Ta esitas küsimuse, et milline ettevõtja või ekspert soovib tulevikus jagada enda visiooni, kogemust ja anda riigisektorile sisendit, kui tulemuseks on leheveergudele sattumine. «Jah, paljud neist on avalikult ja ausalt toetanud Eesti 200 erakonda, küllap seetõttu, et meil on ühine visioon, kuidas riiki parandada. Kõik nimed on avalikult leitavad ja me oleme selle üle uhked.»

Tsahkna tõi välja, et mis puudutab süüdistusi huvide konflikti osas, siis suurte reformide elluviimiseks on tarvis erasektori kaasamist ning tulenevalt seadusest viiakse läbi hanked. «Nii toimib 21. sajandi kolmandal kümnendil Eesti kui õigusriik.»

Erinevad ajakirjandusväljaanded on süüdistanud erakonda Eesti 200 kuuluvat majandus- ja IT minister Tiit Riisalot selles, et ta teeb personaalse riigi arendamisel koostööd mitmete eraettevõtetega ja kogu Eesti 200 personaalse riigi idee on välja töötatud Nortalis, mida juhib Eesti 200 asutajaliige Priit Alamäe. 

Tiit Riisalo selgitas Postimehe otsesaates, et ajakirjanduses välja käidud 200 miljonit ei ole kindlasti õige number, kui rääkida personaalse riigi kuludest. Riisalo rääkis, et personaalse riigi arendamine ei tähenda kogu senise IT süsteemi lõhkumist ja uue üles ehitamist, vaid pigem on tegemist targa renoveerimisega. 

Riisalo ütles, et Eesti tarkvaralist digiriigi poolt peab kasutama võimalikult targalt ja jätkusuutlikult – vaatama, millised rakendused on endiselt kasutatavad ja kas on selliseid, mida saab lihtsalt edasi arendada. «Mingitel puhkudel on ilmselt otstarbekam süsteem üles ehitada nullist.»

Lisaks on ajakirjandus Riisalo hinnangul kajastanud ebaõiglaselt IT asekantsleri Luukas Ilvese lahkumist. Ta avaldas lootust, et Ilves jätkab ministeeriumiga koostööd.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles