Eksperdid: Balticconnectori purunemine lõhnab sabotaaži järele (4)

Postimees
Copy
Newnew Polar Bear tänavu juunis. Hiinlastele kuuluv laev oli saatuslikul ajal Balticconnectori kahjustatud kohale kõige lähemal.
Newnew Polar Bear tänavu juunis. Hiinlastele kuuluv laev oli saatuslikul ajal Balticconnectori kahjustatud kohale kõige lähemal. Foto: Jerzy Nowak / Marinetraffic.com

Eksperdid analüüsisid mullu oktoobris Soome lahes aset leidnud Balticconnectori ja sidekaablite lõhkumist ning järeldasid, et sündmuste jada on niivõrd jabur, et sabotaaž on isegi tõenäolisem kui õnnetus, vahendab ETV saade «Pealtnägija».

Kui luuremängud kõrvale jätta, ei ole juhtunu mitme eksperdi ja teadlase arvates merenduslikult loogiline ja paljud asjad ei klapi. «On väga ebatõenäoline, et ankur lohises nii pikalt mööda merepõhja, et laeval seda ei teatud ja laev ei hakanudki peatuma,» rääkis «Pealtnägijale» Prantsuse mereakadeemia teadur Michael Delaunay. Tema hinnangul on väga ebatõenäoline, et see oli õnnetus ja et ankrut ei lastud meelega merepõhja.

Merel viibides peab laeva ankur olema kinnitatud vähemalt kolme moodusega. Teiseks, kui kõik ankru pidurid olidki katki või peale panemata, siis võimsa ankruketi vallandumine tekitab kõva müra ja vibratsiooni.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles