Euroopa Komisjon andis Eestile Balticconnectori purunemise uurimiseks ligi 100 000 eurot

Copy
Balticconnectori lõhutud gaasitoru.
Balticconnectori lõhutud gaasitoru. Foto: Soome keskkriminaalpolitsei
  • Elering: Balticconnectori remont algab merel ilmselt märtsi alguses

Euroopa Komisjon andis Eesti politsei- ja piirivalveametile ning mereväele ligi 99 000 eurot, et toetada Balticconnectori gaasijuhtme kahjustuste uurimist.

Sisejulgeolekufondist anti erakorralist toetust juba 2023. aasta detsembris Soomele, teatas Euroopa Komisjoni Eesti esindus.

Pärast Nord Streami torujuhtme sabotaaži on komisjon kiirendanud tööd elutähtsa taristu vastupidavuse loomisel kolmes valdkonnas: valmisolek, reageerimine ja rahvusvaheline koostöö. Eesmärgiks on kiiremini reageerida intsidentidele, mis mõjutavad taristut piirideüleselt. Tugevdatud on ka koostööd ELi ja NATO vahel. 2023. aasta jaanuaris moodustasid komisjoni president Ursula von der Leyen ja NATO peasekretär Stoltenberg ka vastava töörühma.

Ettevalmistused Eesti-Soome gaasiühenduse Balticconnector remondiks on Eleringi ja Gasgridi koostöös edenenud plaanipäraselt ning remont merel algab eeldatavalt märtsi alguses. Remondiks on planeeritud neli nädalat ja gaasiühendus on kavas taastada 22. aprillil.

Elering ja Soome süsteemihaldur Gasgrid Finland sulgesid Balticconnectori ööl vastu 8. oktoobrit 2023, kuna rõhk gaasitorus hakkas kiiresti langema, mis viitas lekkele. Mõne päeva pärast selgus, et gaasitoru on Soome majandusvööndis välise vigastuse tõttu purunenud. Soome ametivõimud algatasid juhtumi asjaolude selgitamiseks kriminaaluurimise.

Balticconnector käivitus 2020. aasta alguses. Soome ja Eesti vahelise ühenduse merealuse osa pikkus Paldiskist kuni Inkooni on 77 kilomeetrit.

Newnew Polar Bear.
Newnew Polar Bear. Foto: Mihkel Maripuu

Torujuhtme purunemises kahtlustatakse sabotaaži

Mullu 8. oktoobril märgati Soome ja Eesti vahelises Balticconnectori gaasitorus kahjustust ja purunenud oli ka kahe riigi vaheline veealune sidekaabel. Gaasitoru vigastus jäi Soome, sidekaabli kahjustus Eesti majandusvööndisse.

Hiina laev Newnew Polar Bear sõitis sel ajal Soome lahel kiirusega umbes 11 sõlme. Kell 1.20 öösel ületas laev gaasitoru. Täpselt samal ajal tuvastas Norra uurimisinstituut Norsar gaasitoru juures merepõhjas seismoloogilise värina. Samal ajal sõitis gaasijuhtme purunemiskoha lähedal ka tuumajõul liikuv Vene laev Sevmorput.

Peterburi jõudes oli Hiina kaubalaeva küljest kadunud üks ankur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles