Pevkur: uued kaitseplaanid on vajadusel juba rakendatavad

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Hanno Pevkur
Hanno Pevkur Foto: Taavi Sepp

NATO liikmesriikide kaitseministrid arutasid neljapäeval Brüsselis alliansi kaitseplaanide rakendatavuse seisu ja NATO-Ukraina nõukogu kohtumisel praktilisi samme, mis aitaksid Ukrainat NATOga liitumisele lähemale.

«Oleme NATO kaitseplaanidega õigel kursil ja kindlasti on need vajadusel rakendatavad. Samal ajal on aga ka vaja oluliselt suurendada NATO riikides kaitseinvesteeringuid, sest Venemaa Ukraina-vastane sõda on näidanud, et kaitsevaldkond on olnud aastakümneid alarahastatud ja samamoodi jätkata ei ole võimalik,» ütles kaitseminister Hanno Pevkur.

Kaitseminister toonitas, et alliansil peavad olemas olema kõik vajalikud üksused, sealhulgas varustus, relvasüsteemid ja laskemoon, tagatud logistika ja kõik muu vajalik nii enda kaitsmiseks kui ka Venemaale selge sõnumi saatmiseks – NATO ründamist pole mõtet isegi kaaluda.

«Eesti on oma kaitsekulud viinud juba üle 3% sisemajanduse kogutoodangust. Eeldatavalt jõuavad sel aastal ligi 20 NATO liitlast vähemalt 2%-ni, kuid oluline on, et kõik liitlased selle ületaksid. 2% on tänases julgeolekukeskkonnas miinimum, sest peame tegema rohkem iseenda kaitsevõime tugevdamiseks ja suurendama ka kaitsetööstuse tootmismahtusid. See on võimalik vaid juhul, kui tehakse mahukaid mitmeaastaseid tellimusi,» lisas Pevkur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles