Vabariigi aastapäeva paraadil näeb hulganisti liitlaste sõjatehnikat

Postimees
Copy
Vabariigi aastapäeva paraad.
Vabariigi aastapäeva paraad. Foto: Tairo Lutter

Eesti Vabariigi 106. aastapäeva paraad toimub 24. veebruaril kell 12 Tallinnas Vabaduse väljakul. Paraadi peaproov on Vabaduse väljakul eelmisel õhtul, 23. veebruaril kell 21.

Üksused rivistuvad 24. veebruaril Vabaduse väljakule kell 11. Paraadi võtab vastu president Alar Karis, paraadi juhatab kaitseväe juhataja kindral Martin Herem. Paraadi rivistaja on kaitseväe veebel ülemveebel Enn Adoson.

Paraadist võtab osa pea 840 osalejat ja 31 ühikut tehnikat, kokku osaleb 34 lippu, viis kompaniid, 11 rühma, kaks orkestrit (sõjaväeorkester ja Kaitseliidu orkester) ja neli teenistuskoera.

Esindatud on Eesti Vabariigi riigiliputoimkond, Kaitseväe liputoimkond, kõikide väeliikide liputoimkonnad koos üksustega, erioperatsioonide väejuhatuse liputoimkond koos üksusega, Kaitseväe Akadeemia, sõjaväepolitsei vahipataljon, Kuperjanovi jalaväepataljon, diviisi staabi-ja sidepataljon, 1. ja 2. jalaväebrigaad, Kaitseliit, Naiskodukaitse, Sisekaitseakadeemia ja Vanglateenistus. Paraadil osalevad Balti Kaitsekolledži-, CCDCOE-ja NFIU liputoimkond. Esindatud on ka reservväelaste üksused 2. jalaväebrigaadi 2. ja 3. (endised 22. ja 23.) Kuperjanovi jalaväepataljonist.

Liitlastest on paraadil esindatud Islandi ja Poola liputoimkond ning Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi, Prantsusmaa ja Ameerika Ühendriikide liputoimkond koos üksusega.

Lisaks Eesti kaitseväe tehnikale saab näha NATO Eesti lahingugruppi kuuluvate Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi, Prantsuse Vabariigi ja Ameerika Ühendriikide lahingutehnikat.

Sobiva ilma korral teevad paraadist ülelennu Eesti ja liitlaste õhuvahendid. Ülelennu tõttu on droonide ja muude lennuvahendite lennutamine paraadialal ja selle läheduses rangelt keelatud.

Pärast paraadmarssi saavad huvilised tutvuda kaitseväe ja liitlaste tehnikaga. Näha saab Eesti kaitseväe jalaväe lahingumasinat CV9035EE, soomustransportööre Sisu XA-188 ja XA-180, Ameerika Ühendriikide, Suurbritannia Põhja-Iiri Ühendkuningriigi, Prantsusmaa lahingutehnikat, õhutõrjeraketisüsteemi Mistral ja 23 mm õhutõrjekahurit, tankitõrje raketisüsteemi Javelin, meditsiinisoomukit, liikursuurtükki K9.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles