Terav olukord: Jõhvi mees sihtis stardipüstoliga politseinikke (1)

Postimees
Copy
Relv
Relv Foto: Politsei

Pühapäeval kella 17 ajal reageeris politsei suurte jõududega sündmusele Jõhvi linnas, kus 62-aastane mees tegi tänaval lasu relvataolisest esemest.

Politseinikud piirasid perimeetri ning sisenesid alale, kus mees võis viibida. Politseinike aeda sisenedes oli kuulda mitut lasku relvast ning meest nähti liikumas, relv käes, politseinike suunas.

Jõhvi politseijaoskonna juhi Andreas Kliimanti sõnul andsid politseinikud korduvalt mehele käskluse relv maha panna. «Kuigi kahtlustatav viskas relva maha ja laskus põlvili, üritas ta kohe uuesti seda haarata. Olukord oli väga ohtlik ning politseinikel on sellisel juhul õigus kasutada teenistusrelva, et oht tõrjuda,» selgitas Kliimant.

Politseinik tegi mehe suunas lasu tugirelvast, mis oli varustatud kummikuulidega. Kahtlustatav viskas seepeale relva kaugemale maha ja politseinikud pidasid ta kinni.

Politseinikud tuvastasid, et tegemist oli stardipüstoliga. Läbiotsimisel tuvastati mehe kodust veel erinevaid relvataolisi esemeid, käsigranaati meenutav ese ja võimalikud detonaatorid. 

Kliimanti sõnul on stardipüstol äravahetamiseni sarnane tulirelvaga. «Visuaalselt ega laskude järgi ei ole võimalik neid eristada. Seega on arusaadav, et ümbritsevad inimesed tunnevad hirmu ja politseinikud ei tea enne, kui nad relva lähedalt näevad, kas tegemist on tulirelva või millegi muuga. See tähendab, et selliste juhtumite korral lähtuvad politseinikud alati sellest, et tegemist on tulirelvaga ja seetõttu ka väga suure ohuastmega sündmusega,» selgitas ta. Sellises olukorras on politseinikel lubatud kasutada ka tulirelva, lisas Kliimant. 

Kiirreageerijate varustusse kuuluvad ka pumppüssid kummikuulidega, mis inimesele pihta saades tekitavad valu, aga ei ole eluohtlikud, nagu on tulirelva laskemoon. «Õnneks saime sel korral kahtlustatava kinni pidada nii, et keegi juhtunus viga ei saanud,» lisas jaoskonna juht.

62-aastase mehe suhtes alustati kriminaalmenetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb avaliku korra rasket rikkumist.

Aja küsimus, millal mõni õhupüssitaja kogemata maha lastakse

Alles paar nädalat tagasi Postimehele antud intervjuus rääkis PPA peadirektor Egert Belitšev, et relvataoliste esemetega vehkivad inimesed valmistavad ametile üha tõsisemat peavalu.

PPA-le valmistavad muret airsoft’id, stardipüstolid jms, mis näevad välja nagu tulirelvad. Belitševi sõnul vajaks see valdkond rohkem regulatsioone, näiteks registreerimiskohustust. «See on väga suur oht, sest esiteks mõjutab see ühiskondlikku turvatunnet, kui igast suvalisest poest võib osta relva, mis näeb välja nagu tulirelv. Ja teiseks viib see meid paratamatult olukorda, kus me võime selle mängupüstoliga inimese suhtes olla sunnitud kasutama päris relva ja päris laskemoona,» lausus ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles