Välisministeerium kutsub hübriidoperatsiooni tõttu välja Venemaa ajutise asjuri

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Välisminister Margus Tsahkna.
Välisminister Margus Tsahkna. Foto: Tairo Lutter

Välisministeerium kutsub seoses Venemaaa korraldatud hübriidoperatsiooniga välja Venemaa ajutise asjuri Lenar Salimullini.

Ministeerium kutsub asjuri välja pärast teadet, et kaitsepolitsei ja riigiprokuratuuri kahtlustuse järgi korraldasid Venemaa eriteenistused Eestis hübriidoperatsiooni, andes muu hulgas juhiseid siseminister Lauri Läänemetsa (SDE) auto lõhkumiseks ja monumentide rüvetamiseks mitmes kohas Eestis.

Välisminister Margus Tsahkna sõnul on selge, et Venemaa püüab süstemaatiliselt meie ühiskonda õõnestada, korraldades hübriidoperatsioone meie riigi, inimeste ja turvalisuse vastu.

«Samuti on selge, et meie ei murdu ja me jaoks ei ole Venemaa hübriidtegevustes midagi üllatavat,» ütles Tsahkna.

Välisminister märkis, et Venemaa koordineeritud tegevus Eestis võttis sihikule riigi ja ühiskonna ühtsuse, proovides ühiskonda lõhestada ja pingeid tekitada.

«Läbi selle loodab Venemaa nõrgestada meie omariiklust ning vankumatut toetust Ukrainale. On selge, et sellised kavatsused Eesti vastu ei saa õnnestuda,» sõnas ta.

Tsahkna lisas, et Venemaa ja Vene eriteenistuse katse mõjutada Eesti elu propaganda ja vägivalla kaudu on nende järjekordne läbikukkunud püüe, sest Eestis puudub sellisele narratiivile laiem toetuspind.

«Võime olla kindlad, et Venemaa kavatsus hübriidmeetodite abil ühiskondi mõjutada puudutab ka meie sõpru ja partnereid. Lääs peab püsima ühtne ning selgelt teadvustama Venemaast lähtuvaid ohte. Me oleme püsivas kontaktis liitlastega, et Eesti vastu toimunud hübriidoperatsiooni üksikasju nendega jagada,» lausus Tsahkna.

Välisministri sõnul on tegemist selge näitega, kuidas Venemaa püüab nõrgestada ning õõnestada Lääne ühtsust. Eesti võtab tekkinud olukorda väga tõsiselt ja annab endast kõik, et riigi vastaseid tegevusi takistada.

Venemaa ajutisel asjuril Lenar Salimullinil tuleb välisministeeriumi kutsel välja minna juba kolmandat korda nädala jooksul. 14. veebruaril kutsus välisministeerium asjuri välja seoses peaminister Kaja Kallase kuulutamisega tagaotsitavaks Venemaal.

Esmaspäeval, 19. veebruaril kutsusid Eesti, Läti ja Leedu välisminister välja oma riigis tegutseva Venemaa ajutise asjuri, et anda üle ühisavaldus Venemaa «presidendivalimiste» kohta ning väljendada tugevat nördimust opositsioonipoliitik Aleksei Navalnõi tapmise üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles