Pool Jokkeri kuritegelikust jõugust läks prokuratuuriga kokkuleppele

Postimees
Copy
Politseibussid toimetamas vahistatud kohtualuseid Harju maakohtusse.
Politseibussid toimetamas vahistatud kohtualuseid Harju maakohtusse. Foto: Taavi Sepp

Harju maakohus mõistis neljapäeval kokkuleppemenetluses süüdi viis Jokkeri jõugu kriminaalasjas süüdistuse saanud meest ja mõistis neile erineva pikkusega vanglakaristused.

Prokuratuuriga läksid kokkuleppele Taivo Havam, Margus Lumi, Ergo Haab, Marko Jegorov ja Dmitry Cherevko.

Jõugu juhi paremaks käeks nimetatud Havam sai viie aasta ja kolme kuu pikkuse vangistuse, samuti konfiskeeris kohus talt Mercedese sõiduauto. Ülejäänud kokkuleppele läinud süüalused said erineva pikkusega vanglakaristused, osaliselt tingimisi.

Riigiprokurör Raigo Aas märkis, et kuritegevus ei tohi ära tasuda ja tänase kohtuotsusega jõudis see sõnum ka poolte Jokkeri kuritegeliku ühenduse tegevusega seotud süüdistatavateni.

«Kohus karistas kaht süüdistatavat mitme aasta pikkuse reaalse vangistusega, kaht osaliselt reaalse vangistusega ja kuritegelikus ühenduses väiksemat rolli omanud meest tingimisi vangistusega. Lisaks vangistustele konfiskeeriti ja mõisteti süüdistatavatelt välja enam kui 140 000 euro väärtuses vara ning rahuldati kahe kannatanu tsiviilhagid summas 4300 eurot,» ütles prokurör.

Ta lisas, et kuritegelike ühenduste puhul on tavatu, kui süüdistatavad on vabatahtlikult nõus hüvitama kannatanute tsiviilhagid ja loobuma ka kuritegelikul teel saadud varast.

«Viit süüdistatavat arvestades on 140 000 eurot ka tavatult suur summa, mis ilmestab omakorda, kui ulatuslik nn Jokkeri kuritegeliku ühenduse tegevus süüdistuse järgi oli,» sõnas Aas.

Kuritegeliku ühenduse juhtimises süüdistatava Valeri Ramjala ja nelja ühendusse kuulumises süüdistatava üle algab kohtumenetlus mõne kuu pärast.

Riigiprokuratuur saatis Jokkeri jõugu kriminaalasja kohtusse mullu oktoobris, milles esitas Valeri Ramjalale süüdistuse Jokkeri kuritegeliku ühenduse loomises ning üheksale inimesele süüdistuse sellesse kuritegelikku ühendusse kuulumises.

Süüdistuse järgi lõi Valeri Ramjalg Jokkeri kuritegeliku ühenduse, värbas sinna liikmeid ja juhtis kuritegeliku ühenduse tööd. Taivo Havam sai süüdistuse kuritegelikku ühendusse kuulumises ja sinna liikmete värbamises ning Keijo Jaanup, Ergo Haab, Oliver Lääts, Marko Jegorov, Marko Orav, Andre Ojakäär, Dmitry Cherevko ja Margus Lumi kuritegelikku ühendusse kuulumises. Andre Ojakääru ja Marko Jegorovit süüdistatakse ka kehalises väärkohtlemises, Oliver Läätse süüdistatakse väikeses koguses narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises, Ergo Haabi karistuse kandmisest kõrvale hoidumisest ja Dmitry Cherevkot kindlustuskelmuses.

Raigo Aasa sõnul tegutses kuritegelik ühendus süüdistuse järgi vähemalt 2013. aasta esimesest poolest.

«Kuritegeliku ühenduse eesmärk oli süüdistuse järgi suunatud eelkõige varavastaste- ja majanduskuritegude toimepanemisele. Küll aga viitavad kogutud tõendid ka sellele, et kuritegeliku ühenduse püsivuse ja autoriteedi tagamiseks pandi toime ka vägivallakuritegusid. Süüdistuse järgi tegutses kuritegelik ühendus oma liikmete kaudu nii Eestis kui ka Soomes ja oli mõlema riigi kuritegelikus maailmas ka autoriteet,» ütles Aas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles