FOTOD Toompeal algas pidupäev lipuheiskamisega (2)

Georgi Beltadze
, Eesti uudiste toimetuse juhataja
Uuendatud 24. veebruar 2024, 08:13
Copy

Eesti riigi aastapäeva puhul heisati täna hommikul kell 7.34 pidulikult riigilipp Toompeal Pika Hermanni tornis.

Riigikogu esimees Lauri Hussar (Eesti 200) kutsus oma kõnes Eesti lipu heiskamise tseremoonial kõiki meeles pidama, et vabadus on kallis ja selle hind on väga kõrge.

Hussari sõnul oli meie esiisade usk Eestisse see, mis läbi vabadussõja ja Tartu rahu andis meile kättevõideldud õiguse omal maal ise valitseda ja omi asju otsustada. «See usk oma riiki ja selle tulevikku on juhtinud meid täna siia, et saame üheskoos, vabalt ja võõrast võimust sõltumata oma tulevikku kujundada,» ütles ta.

Hussar juhtis oma kõnes tähelepanu ka teisele tähtpäevale – täpselt 35 aastat tagasi heisati Pika Hermanni torni taas sinimustvalge lipp. Kümned tuhanded siin torni jalamil ja sajad tuhanded üle Eesti vaatasid seda toona, 35 aastat tagasi, klomp kurgus ja rõõmuvärin südames. See kõik oli võimalik, sest meie rahvas ei kaotanud mitte kunagi usku vabasse Eestisse, meie oma riiki ja sellesse, et Vene ajast tulek ja Eesti aega minek on võimalik,» lausus ta.

Hussari sõnul algas täna kaks aastat tagasi Euroopas aga suur sõda ning sellest hetkest alates oleme püsivalt mõtetes vabadusvõitlust pidava Ukrainaga, kelle jaoks on rahvuslipu heiskamine omal maal väljakutse. «Nende vabadust püütakse neilt jõuga võtta iga päev. Peame ise meeles ja tuletame iga päev kõigile teistele meelde, et vabadus on kallis ja selle hind on väga kõrge. Vabaduse eest tuleb võidelda võiduka lõpuni,» ütles ta ning kinnitas, et Eesti seisab Ukraina kõrval kuni nende vabadussõja võiduka lõpuni.

Hussar tänas kõiki kohalviibijaid ning iga inimest, kes on täna heisanud sinimustvalge ja kes on Eestisse uskunud. «Meil on palju saavutusi, mille üle olla uhked, kuid suurim neist on meie oma riik – iseseisev, vaba ja sõltumatu. Palju õnne meile kõigile meie armsa riigi sünnipäevaks! Elagu Eesti!» ütles parlamendi spiiker.

Lipuheiskamise tseremoonial ütles õnnistussõnad Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma ning Eesti Vabariigi iseseisvusmanifesti luges ette Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli 31. lennu üliõpilane Markus Andreas Auling, vahendas riigikogu pressiteenistus.

Eesti Meestelaulu Seltsi kooride ja Tallinna politseiorkestri esituses kõlasid Enn Võrgu «Eesti Lipp» Martin Lipu sõnadele, Juhan Aaviku «Hoia, Jumal, Eestit» Aleksander Leopold Raudkepi sõnadele, Viktor Konstantin Oxfordi «Jää vabaks, Eesti meri» ning Raimund Kulli «Kodumaa» Mihkel Veske sõnadele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles