VIDEOINTERVJUU David Vseviov: tuleb tegutseda, mitte muretseda

Copy

Ajaloolane ja õppejõud David Vseviov ütles Vabariigi aastapäeva vastuvõtule saabudes Postimehele, et inimesed peaksid olema rahulikud ning tegelikult tuleks hoopis keskenduda tegutsemisele. 

Kui tähtis ja eriline päev see on?

See on erakordselt tähtis. Ja mitte ainult see päev ning mitte ainult aasta 1918, vaid see eelnev aeg, sest iseseisvus on idee. Ja ideed sünnivad inimeste peades. Kui poleks neid mõtteid, poleks kultuuri või poleks intelligentsi, siis me vist ei pidutseks täna. Niiet see on tunduvalt pikem ja tähtsam sündmus, kui üks päev. 

Kas me oleme praegu sellel päeval natuke murelikumad, sest lõppkokkuvõttes on tänaseks ju selge, et Ukraina sõda ei ole lõppenud nii ruttu, nagu me lootsime? Kas see paneb meid ka muretsema? 

Kindlasti paneb. Püüdsin täna meenutada ka seda meeleolu, kui kaks aastat tagasi tulin siiasamasse. Jah, loomulikult paneb, aga seda enam tuleb väärtustada seda, mis meil on - oma riiki, vabadust ja kõike, mis sellega kaasneb. 

Kuidas teil tänane päev läinud on?

Väga rahulikult ja mõeldes kogu selle päeva tähtsusele. Ma ajaloolasena ju pigem alati mõtlen minevikule, mitte olevikule ja tulevikule, kuigi need kõik on ju omavahel nii seotud. 

Kas inimesed Eestis peaksid muretsema?

Inimesed ei pea muretsema, inimesed peavad olema rahulikud. Mure ju iseenesest ei mittekuskil. Kuldsed sõnad - tuleb tegutseda, mitte muretseda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles