Tsahkna Genfis: peame jätkama väsimatut tööd küüditatud Ukraina laste kojunaasmise nimel

Postimees
Copy
Margus Tsahkna. Eesti Vabariigi 106. aastapäeva vastuvõtt Genfis.
Margus Tsahkna. Eesti Vabariigi 106. aastapäeva vastuvõtt Genfis. Foto: Välisministeerium

Välisminister Margus Tsahkna viibis täna, 27. veebruaril Genfis, kus ta alustas Eesti ÜRO Inimõiguste Nõukogu liikmeks saamise kampaaniat ja arutas kahepoolsetel kohtumistel võimalusi tihedamaks koostööks inimõiguste olukorra parandamisel ning Ukraina jätkuvaks toetamiseks.

Oma sõnavõtus ÜRO Inimõiguste Nõukogu 55. kõrgetasemelisel istungil märkis Tsahkna, et inimõiguste, demokraatia ja õigusriigi kaitsmine ning edendamine on Eesti välispoliitika üks prioriteete ja inimõiguste nõukogu liikmena saaksime selles vallas senisest rohkem ära teha.

«ÜRO Inimõiguste Nõukogu liikmena keskenduks Eesti eelkõige laste õigustele, inimõigustele digisfääris ja meediavabadusele,» ütles Tsahkna. «Annaksime kõik endast oleneva, et seista vabaduse, inimväärikuse ja inimõiguste eest.»

Ministri sõnul näeme maailmas murettekitavat hulka konflikte, mis kõik mõjuvad negatiivselt inimõiguste olukorrale.

«Venemaa agressiooni tõttu näeme Ukrainas pidevalt jõhkraid rünnakuid tsiviiltaristu vastu ja oleme tunnistajaks kaotatud inimeludele,» sõnas Tsahkna ja lisas, et Venemaa tekitatud koleduste nimekirjas on kõrgel kohal ka laste küüditamine. «Lapsed ei tohiks eales olla sõjasaagiks. Eesti töötab väsimatult selle nimel, et lapsed naaseksid oma vanemate juurde.»

Kõneledes olukorrast Lähis-Idas, ütles Tsahkna, et Iisraelil on õigus enesekaitsele pärast Hamasi õõvastavaid terrorirünnakuid, aga käimasoleval sõda on Gaza tsiviilelanike jaoks laastav. «Rahvusvahelist humanitaarõigust tuleb ka konfliktide korral silmas pidada,» sõnas minister.

Tsahkna sõnul peab vaba maailm tõestama oma pühendumist rahvusvahelisele õigusele ja olulisim samm selle juures on kurjategijate peatamine ja vastutusele võtmine.

Kahepoolsetel kohtumistel Kasahstani välisministri Murat Nurtleu, Argnetina asevälisministri Leopoldo Francisco Sahores’ga ja Costa Rica asevälisministri Alejandro Solanoga arutati vajadust kaitsta ÜRO põhikirja ja jätkata Ukraina toetamist. Samuti arutati võimalusi kahepoolsete suhete edendamiseks ning koostöö arendamiseks eelkõige e-riigi ja küberturvalisuse vallas.

Kohtumisel ÜRO inimõiguste aseülemvoliniku Nada Al-Nashifiga arutati võimalusi inimõiguste senisest paremaks kaitsmiseks ja kõnelustel Maailma Intellektuaalse Omandi Organisatsiooni (WIPO) peadirektori Daren Tangiga arutati intellektuaalomandi rolli innovatsiooni ja majanduskasvu edendamises.

Genfis toimus ka välisministri vastuvõtt Eesti 106. aastapäeva puhul ning koos Costa Rica ja Ukrainaga korraldatud kõrgetasemeline veereüritus «Right to education – opportunities and challenges digitalization offers.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles