Isamaa toetus läheneb 30 protsendile (15)

BNS
Copy
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Marko Saarm

Isamaa toetusprotsent hakkab erakondade reitingutabelis lähenema 30-le, samuti on oma toetust kasvatanud Reformierakond.

Ühiskonnauuringute instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti koostöös valmiva iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Isamaad 29,6 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 18,3 protsenti ja Reformierakonda 18,1 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Liidrikohal oleva Isamaa toetus tõusis nädalaga veel ühe protsendipunkti võrra ning on kõrgeimal tasemel alates 2019. aasta algusest. Viimase nelja nädalaga on Isamaa toetus tõusnud 3,9 protsendipunkti võrra. Teisel kohal oleva EKRE toetus nädalaga märkimisväärselt ei muutunud ning kolmandal kohal oleva Reformierakonna toetus tõusis nädalaga 1,4 protsendipunkti võrra. EKRE jääb Isamaast 11,3 protsendipunkti ning Reformierakond EKRE-st 0,2 protsendipunkti kaugusele.

Esikolmikule järgnevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 14,7 protsendiga, Keskerakond 10,6 protsendiga ning Eesti 200, kelle toetus on 4,5 protsenti. Sotside toetus on langenud nädalaga 1,4 ning viimase kahe nädalaga 2,3 protsendipunkti võrra. Eesti 200 toetus on nelja nädalaga langenud 1,6 protsendipunkti võrra ning oli praegusest madalam viimati 2019. aasta novembris.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 37,3 protsenti ning opositsioonierakondi 58,5 protsenti vastajatest.

Tartu ülikooli teaduri Martin Mölderi sõnul on erakondade toetusmaastikul Isamaa oma mäekõrgust edumaad parandamas. «Alates jaanuari lõpust on pärast mõningast pausi erakonna toetus taaskord väga kiiresti kasvanud. Hetkel on Isamaa toetus tõusnud 29,6 protsendini, mis on selgelt nende kõigi aegade kõige parem tulemus. Kusjuures on kasvanud nii Isamaa suhteline toetus kui ka erakonna toetajate absoluutarv – Isamaa toetajate osakaal kõigist valijatest, arvestades ka eelistuseta valijate osakaalu. Eelistuseta valijate arv on lähinädalatel kusjuures mõnevõrra suurenenud, mis ilmselt viitab sellele, et Isamaa on teiste erakondade toetajaid enda ridadesse meelitanud olukorras, kus mingi osa teiste erakondade valijatest on oma senise erakondliku eelistuse kaotanud ja läinud eelistuseta valijate sekka,» ütles Mölder.

Reformierakond on Mölderi sõnul oma positsiooni viimase nädalaga mõnevõrra parandanud, kuid hetkel on keeruline oletada, kas oravad on oma madalseisust välja tulemas või mitte.

«Toetuselt on nad praegu tõusnud taaskord samale tasemele EKRE-ga, kelle reiting on viimastel nädalatel pigem paigal püsinud. Küll on aga näha, et jaanuari jooksul neile kahele lähenenud Sotsiaaldemokraadid on hetkel toetust kaotamas. Sotside nelja nädala keskmine toetus on langenud 14,7 protsendini ning kõige viimane nädalane reiting on suisa 11,6 protsenti. Toetuslisa, mis tuli Keskerakonnast üle tulnud riigikogu liikmete varjus, on nende puhul nähtavasti kiire kaduma. Sotsiaaldemokraatide toetus on olnud viimastel nädalatel kiires languses eestlastest valijate seas, samas kui mitte-eestlastest valijate hulgas on see veel hetkel jõudsalt kasvamas,» ütles Mölder.

Keskerakonna toetus paistab Mölderi sõnul olevat stabiliseerumas kuhugi 10 protsendi kohale ning tundub, et nende riigikogu fraktsiooni täiendava lagunemise vahetud mõjud on möödumas.

«Samas seisab erakonnal ees keeruline katsumus, et uuesti leida tee valijate, ennekõike eesti valijate, südametesse. Samalaadne, aga oluliselt raskem teekond on ees Eesti 200-l, kelle toetus on viimased kuu aega olnud uuesti languses ja kes on praeguseks jõudnud selgelt valimiskünnise alla. Kui ei suudeta anda oma võimalikele toetajatele mõista, et tegemist on oma selge identiteedi ja nii poliitiliselt kui ka majanduslikult iseseisva organisatsiooniga, mis ei paku üksnes võimuerakonnale katet, võib neil minna oma jalgade uuesti alla saamisega väga keeruliseks,» lisas Mölder.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles