Sibul: loodetavasti on 2013. aastal valimispäeval agitatsioon lubatud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Sibul
Heiki Sibul Foto: Toomas Huik

Vabariigi valimiskomisjoni esimehe Heiki Sibula sõnul on loodetavasti 2013. aasta valimiste ajal valimispäeval valimisagitatsioon mingis vormis lubatud, kuna praegu kehtivad piirangud ei ole mõistlikud.

Sibul kuulus riigikogu põhiseaduskomisjoni loodud e-valimiste töörühma, mille ettepankute põhjal algatas komisjon 21. veebruaris valimiskorraldust muutva eelnõu. Ühe muudatusena on eelnõus sees valimisagitatsiooni lubamine valimispäeval väljaspool valimisjaoskonda.

«Praegu kehtiva seaduse järgi on e-hääletuse ja eelhääletuse ajal on agitatsioon lubatud, välja arvatud poliitiline välireklaam, aga valimispäeval see ühtäkki ei ole lubatud. Agitatsiooni lubamine valimispäeval viiks valijad võrdsetesse tingimustesse, mis iganes hääletamisviisi nad kasutavad,» ütles Sibul intervjuus BNSile.

Ta märkis, et loomulikult jääb endiseks regulatsioon, et valimispäeval ei tohi valimisagitatsiooni teha valimisjaoskonna ruumides ja hoones, mille kaudu sisenetakse jaoskonda.

«Valimisagitatsiooni lubamisel valimispäeval tuleb arvestada ka sellega, et viimastel aastatel on juurde tulnud interneti teel leviv valimisagitatsioon ja seda ei ole võimalik lõpuni välistada. Ma usun ja loodan, et 2013. aastal on valimispäeval valimisagitatsioon mingis vormis lubatud, see oleks mõistlik,» lausus Sibul.

Ta nentis, et valimisagitatsiooni lubamise korral ei peaks muu hulgas ka politsei tegelema valimisagitatsiooni rikkumiste menetlemisega. «Sellised rikkumised ei ole nii prioriteetsed politsei jaoks, kuna üldine turvalisus on palju olulisem,» tõdes Sibul.

Põhiseaduskomisjoni algatatud valimiskorraldust muutev seadus jõustub eelnõu järgi üldises korras kümme päeva pärast Riigi Teatajas avaldamist. Seaduse algatamisel on arvestatud, et tehtavad muudatused rakenduvad esmakordselt kohalike omavalitsuste volikogude valimisel 2013. aasta oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles