Alates tänasest geidele vere andmisel piiranguid ei seata

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Doonorivere võtmine.
Doonorivere võtmine. Foto: Raul Mee

Reedel, 1. märtsil muutuvad kõigis Eesti verekeskustes doonorite valikukriteeriumid ja piirangud – nüüdsest saavad verd loovutada homoseksuaalsed mehed võrdsetel alustel heteroseksuaalsete doonoritega.

Regionaalhaigla verekeskuse juhataja sõnul on viimastel aastatel kogu maailmas, sh Eestis, muudetud seksuaalse riskikäitumise kriteeriumeid veredoonoritel.

«2018. aastal muudeti Eestis teise mehega seksuaalsuhtes olnud meeste alaline vereloovutuse keeld 12 kuu pikkuseks piiranguks. Mõne aasta pärast vaadati piirangud uuesti üle ning võttes arvesse nii Eesti kohta avaldatud epidemioloogilisi andmeid kui doonorivere testimiseks kasutavate tehnoloogiate paranemist, otsustati kõrge riskikäitumisega doonoritel vereloovutamise piiranguid Eestis veelgi leevendada,» ütles Lellep.

Alates 2022. aastast lubati mehel verd loovutada pärast nelja kuu möödumist viimasest seksuaalkontaktist teise mehega.

Kuna paljudes riikides homoseksuaalsed mehed võivad heteroseksuaalsete doonoritega võrdsetel alustel verd loovutada, võttis Eesti Transfusioonmeditsiini Selts (ETMS) riskikäitumisega seotud piirangud eelmisel aastal taas päevakorda, kirjutati pressiteates. Selleks, et ka Eestis oleks võimalik rakendada uusi doonorite valikukriteeriumeid, tuli eelnevalt hinnata muudatuse mõju doonorivere ohutusele.

ETMS koostöös Eesti verekeskustega viisid läbi Euroopa Meditsiiniagentuuri metodoloogial põhineva riskianalüüsi, mis arvestas verega edasikanduvate nakkuste esinemist hinnatavas rühmas ning verekeskustes doonorite uurimiseks kasutatavate uuringumeetodite tundlikkust ja spetsiifilisust.

Saadud riskianalüüsi tulemused näitasid, et homoseksuaalsete meeste lisandumisel veredoonorite populatsiooni jääkrisk küll teatud määral kasvab, kuid verega edasikanduvate viiruste (HIV, HBV ja HCV) üldine riskihinnang sellest ei muutu. «Näiteks Eesti oludes on mitu korda suurem tõenäosus surra autoõnnetuses ja saada pihta välgunoolega, kui saada vereülekandel aknaperioodis olev HIV-, HBV-, HCV-nakkus.»

Kuna Eestis puudub vajadus esitada veredoonoritele küsimusi seksuaalsuhte orientatsiooni kohta, muutuvad alates 1. märtsist doonori küsimustik ja valikukriteeriumid nii homo- kui heteroseksuaalsete suhete puhul ühesuguseks. Seksuaalseks riskikäitumiseks loetakse endiselt tasulist seksiteenust, juhusuhteid ja uut seksuaalpartnerit, mis toob kaasa veredoonorluse keelustamise neljaks kuuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles