Keelueksimus – harva kohaldatav ventiil karistusseadustikus (3)

Margus Martin
, ajakirjanik
Copy
Raul Eametsale sai päästerõngaks juriidiline mõiste «vältimatu keelueksimus», mida kohtupraktikas kuigi kergekäeliselt ei rakendata.
Raul Eametsale sai päästerõngaks juriidiline mõiste «vältimatu keelueksimus», mida kohtupraktikas kuigi kergekäeliselt ei rakendata. Foto: Tairo Lutter/shutterstock/illustratsioon: Erik Prozes

Tartu maakohus tühistas toimingupiirangu rikkumises süüdistatud Tartu Ülikooli endisele dekaanile Raul Eametsale määratud rahatrahvi ning lõpetas tema suhtes algatatud väärteomenetluse vaatamata sellele, et iseendaga seotud lepingu sõlmimine ei pruukinud olla korrektne.

Päästerõngaks sai juriidiline mõiste «vältimatu keelueksimus», mida kohtupraktikas kuigi kergekäeliselt ei rakendata.

Meenutame esmalt, milles seisnes Eametsa kaasus. Süüdistuse järgi rikkus ta korruptsioonivastases seaduses sätestatud toimingupiirangu keeldu, sõlmides ja allkirjastades mullu suve alguses sotsiaalteaduste valdkonna dekaanina Tartu Ülikooli nimel teadusuuringute läbiviimiseks koostöölepingu Pere Sihtkapitali Sihtasutusega, mille liige ta ise samal ajal oli. Seadus ütleb, et sellise otsuse tegemine on ametiisikul keelatud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles