Kolmapäevast on suures osas Eestis siseveekogude jääle minek keelatud

Postimees
Copy
Jääle minek on keelatud.
Jääle minek on keelatud. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kuna viimastel nädalatel on õhutemperatuur püsinud plusspoolel ning soe ilm on muutnud siseveekogude jää hapraks, keelab päästeamet alates kolmapäevast, 6. märtsist Eesti siseveekogude jääle mineku Põhja-, Lääne- ja Kirde-Eestis.

Siseveekogude jääle minek keelatakse Harjumaal, Ida-Virumaal, Lääne-Virumaal, Hiiumaal, Järvamaal, Läänemaal, Pärnumaal, Raplamaal ja Saare maakonnas.

Lõuna-Eestis jääb siseveekogude jääle mineku keeld veel ootele, sest eri veekogudel on jääolud erinevad. Leidub veekogusid, kus jää on mitmekümne sentimeetri paksune. «Näiteks on head jääolud Saadjärvel, kus praegu on veel jääpurjetajatel sportimiseks head tingimused,» selgitas ennetusbüroo juhataja Arvi Uustalu. «Samuti on mõnedki järved kalameeste tegutsemiseks sobiva jääpaksusega, kuid lihtsalt lõbu pärast enam jääle minna ei tohiks. Eriti puudutab see lapsi, keda tuleb jääle mineku eest hoiatada ning keelata.»

Kevadise päikesega muutuvad jääolud kiiresti, kindlasti peab iga jääle mineja arvestama läbivajumise ohuga ning kasutama turvavarustust – jäänaaskleid ja ohutusvesti. Lõuna-Eesti päästjad mõõdavad praegu tihedamalt jääpaksust ning vajadusel kehtestatakse ka piirangud.

Sel aastal on jää tõttu ohtu sattunud vähemalt 16 inimese elu. Sageli lähevad kalastajad ja lapsed jääle ka siis, kui on lausa lahtist vett näha. Eelmisel aastal uppus nõrga jää tõttu 3 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles