Tallinn loob Kopli vabatahtliku päästekomando käivitamiseks mittetulundusühingu

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Uuendatud 6. märts 2024, 12:33
Copy
Kopli päästekomando hoone.
Kopli päästekomando hoone. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linn soovib koos partneritega luua mittetulundusühingu, mis hakkab koordineerima Kopli vabatahtliku päästekomando tegevust.

Eesmärk on toetada päästeametile pandud ülesannete täitmist pealinnas, eelkõige Põhja-Tallinnas. Kui linnavolikogu plaani toetab, alustab vabatahtlik päästekomando tegevust juba aprillis.

Kopli riiklik päästekomando suleti 31. jaanuaril. Selle asemele soovitakse luua vabatahtlik päästekomando, mis võtaks osaliselt või täielikult üle riikliku komando funktsioonid, samuti endised Kopli komando ruumid Ankru tänaval.

«Kohaliku päästekomando olemasolu võimaldab kiiret reageerimist tulekahjudele, õnnetustele ja muudele hädaolukordadele, mis võib päästa elusid ja vara ning suurendada turvatunnet kogukonnas,» rääkis linnapea Mihhail Kõlvart. Linnavalitsus kinnitas täna Kopli komando ruumide kasutamiseks vajaliku rendilepingu projekti.

Tallinna linn soovib asutada mittetulundusühingu Tallinna Vabatahtlik Pääste koos MTÜga Tallinna Vabatahtlike Päästjate Keskus, mille on asutanud ühiselt mittetulundusühingud Vabatahtlik Reservpäästerühm, Tallinna Tuletõrjeühing ja Lilleküla Vabatahtlik Pääste. Linn soovib osaleda päästetegevuse toetamise korraldamises mittetulundusühingu kaudu, kuna vabatahtlikel üksi ei ole vajalikke ressursse päästevõimekuse tagamiseks kavandatavas ulatuses.

Eesmärk on tagada päästetöö baasteenuse võimekus alates 2024. aasta aprillist. See tähendab ööpäev läbi suitsusukeldumise võimekusega päästemeeskonna reageerimist Kopli komando hoonest ning väljasõiduvalmidust ajaga kuni 60 sekundit. Lisaks sellele tagab Tallinna Vabatahtlik Pääste suurõnnetuste korral kiirema ja tõhusama tegutsemise, võimaldades operatiivsemat reageerimist ja ressursside paremat kaasamist. Muud teenused või võimekused võivad lisanduda aja jooksul, sealhulgas ennetustöö ja merepääste.

MTÜ Tallinna Vabatahtlik Pääste sõlmib päästeametiga lepingu pääste- ja ennetustööl osalevate vabatahtlike päästjate tegevuse korraldamiseks. Päästeamet tagab ka varustuse ja väljaõppe.

Mittetulundusühingu asutamise peab heaks kiitma Tallinna linnavolikogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles