Toiduliidu hinnangul lähtuvad suhkrumaksu kehtestajad ebaõigetest andmetest (5)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Kui suhkrumaks kehtima hakkab, läheb nii Kellukese limonaadi kui Coca-Cola pudel mitukümmend senti kallimaks.
Kui suhkrumaks kehtima hakkab, läheb nii Kellukese limonaadi kui Coca-Cola pudel mitukümmend senti kallimaks. Foto: Tairo Lutter

Sotsiaalministeerium tahab teiste riikide kogemustele viidates magustatud joogid ka Eestis maksustada, kuid Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhi sõnul esitab ministeerium ebaõigeid andmeid.

Sotsiaalministeeriumis tutvustati eile eeskätt just laste ja noorte ülekaalulisuse vastu võitlemise meetmeid, millest olulisim on magustatud jookide maksustamine ehk niinimetatud suhkrumaks.

Suhkrut sisaldavate jookide maksustamine on ministeeriumi rahvatervise osakonna juhi Heli Laarmanni sõnul meede, mida soovitavad paljud tunnustatud organisatsioonid eesotsas Maailma Terviseorganisatsiooniga (WHO).

«Sellega on koos teiste sekkumistega tõesti võimalik ülekaalu ja rasvumisega võideldes tulemusi saavutada. Rohkem kui sada riiki on selliseid meetmeid kasutanud ja on näha tulemusi,» ütles Laarmann.

Terviseminister Riina Sikkuti (SDE) sõnul jäi suhkrumaksu seadus Eestis seitse aastat tagasi tehnilistel põhjustel välja kuulutamata. «See ei tähenda, et tegemist oleks ebatõhusa viisiga vähendada lisatud suhkrute tarbimist ja seeläbi muuta meie toidulauda tervislikumaks ja lõpuks loodetavasti jõuda selleni, et ülemäärase kehakaaluga lapsi ja noori ei tule juurde samas tempos kui seni,» lausus minister.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles