Valitsus: jah, me lubasime maksuvaba keskmist pensioni, aga nüüd on meil teised rahalised vajadused (43)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy
Valitsuse pressikonverents.
Valitsuse pressikonverents. Foto: Tairo Lutter / Postimees / Scanpix Baltics

Peaminister Kaja Kallas (RE) tunnistas valitsuse pressikonverentsil, et koalitsioonilepinguga lubati tõesti keskmise pensioni tulumaksuvabastust, aga nüüd on riigil tekkinud teised rahalised vajadused ja tuleb vaadata, kust kulusid kokku hoida. 

Kaja Kallas rääkis, et keskmise pensioni tulumaksuvabastus on küll koalitsioonileppes sees, aga nüüd on riigil teised rahalised vajadused. «Me peame selle sammu tegema, sest need uued rahalised vajadused, mis meil on ka riigikaitsega seoses, on meile selle väljakutse esitanud, et me peame vaatama, et saaks ka kulusid kokku hoida.»

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo (RE) tõi välja, et selle aasta indekseerimine läheb maksma üle 220 miljoni euro. «Need kulud, mis riigil on, on hästi suured ja me peame kogu aeg vaatama ka neid võimekusi, mis meil tegelikult on, kui palju me korjame maksuraha ja kui palju riik on võtnud endale kohustusi oma elanike ees, et need oleksid korrelatsioonis.»

Välisminister Margus Tsahkna (Eesti 200) lausus, et indekseerimisega saadud 10,6 protsenti pensioni tõusu on niigi päris hea tulemus.

Selle kohta, et riigikaitse vajadus oli teada juba koalitsioonilepingu allakirjutamise ja riigieelarve strateegia tegemise ajal, valitsuse liikmed arvamust ei avaldanud. 

Kolmapäeval otsustas valitsus, et alates 2025. aastast jääb pensionide tulumaksuvaba piir püsima 776 eurole kuus. Samas kasvab rahandusministeeriumi prognoosi järgi keskmine pension 2025. aastal 826 euroni. Seega peaks 2025. aastal prognoositavalt keskmiselt pensionilt tasuma tulumaksu 11 eurot kuus ehk 132 eurot aastas.

Kommentaarid (43)
Copy
Tagasi üles