Narva purustamise järel 6. märtsil 1944 oli suurim Tallinna pommitamine 9. märtsi õhtul ja sellele järgneval ööl. Punaväe pommitajad heitsid Tallinnale 1725 lõhke- ja 1300 süütepommi. Hukkus 757 inimest, 213 said raskeid ja 446 inimest kergeid haavu. Hävis 1549 ja sai kannatada 3350 hoonet, mis moodustas ligi kolmandiku pealinna elamispinnast. Lugu ilmub Eesti Mälu Instituudi ja Postimehe koostööprojekti «Saatuseaasta 1944» raames.

Kui sakslaste pommirünnak Coventryle, milles hukkus 380 inimest, on tunnistatud kuriteoks, on raske mõista, miks ei peaks samamoodi klassifitseerima brittide rünnakuid Kölnile, Hamburgile, Kasselile, Berliinile ja Dresdenile. Moraali alal ei anna kaks halba kokku head ning jutud õigustatud vastulöögist ei pea lähemale uurimisele vastu.»

Sissejuhatav tsitaat kuulub Briti ajaloolasele Norman Daviesele, kes mõtiskleb siinkohal sõjaga kaasas käivate moraalsete dilemmade üle. Kuid on ka viide Teise maailmasõja ajal kasutusele võetud eriti tõhusale vaippommitamisele.

Kommentaarid (1)
Copy