Siseministeerium tahab kehtestada varjendite ja varjumiskohtade nõuded

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Avalikke varjumiskohti tähistatakse tsiviilkaitse rahvusvahelise märgisega.
Avalikke varjumiskohti tähistatakse tsiviilkaitse rahvusvahelise märgisega. Foto: Päästeamet

Siseministeerium tahab kehtestada varjendi rajamise kohustuse uutele ehitistele ja varjumiskoha nõuded olemasolevatele hoonetele.

Siseminister Lauri Läänemetsa sõnul on oluline, et suuri samme astutaks tegelikke võimalusi ja võimekusi silmas pidades – nii, et nõuete täitmine poleks inimestele, korteriühistutele ning asutustele-ettevõtetele ebamõistlikult koormav.

Päästeameti peadirektor Margo Klaos ütles, et päästeameti eesmärk on see, et inimesed teaksid, kuhu ja kuidas sõjalise ründe korral varjuda ning jääksid ellu. «Hetkel on meie tegevuste fookuses omavalitsuste ja korteriühistute igakülgne toetamine ja nõustamine varjumiskohtade kohandamisel, olgu need siis kortermajade keldrid või avalikud rajatised. Samuti jätkame avalike varjumiskohtade märgistamisega. Meie siht on, et nelja aasta pärast on vähemalt 40 protsendil elanikest teadmine, kuhu ja kuidas varjuda,» lausus Klaos.

Ettevalmistamisel oleva varjumise eelnõuga soovitakse kehtestada varjendi rajamise nõue kõigi üle 1200-ruutmeetrise pinnaga hoonete ehitamisel. Pindalalt sama suurte juba olemasolevate hoonete puhul kehtestatakse nõuded võimalusel varjumiskoha loomiseks. Enne eelnõuga edasiliikumist analüüsivad siseministeerium, kliimaministeerium ja justiitsministeerium võimalusi varjendikohustuse kehtestamiseks hoonetes, millele on ehitusluba juba väljastatud, kuid ehitustegevusega ei ole veel alustatud. Varjendi täpsed tehnilised nõuded koostatakse eelnõuga paralleelselt koostöös eriala ekspertide ja liitudega ning kehtestatakse siseministri määrusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles