Metsküla kooli direktor Pille Kaisel: on tunne, et nüüd saame kõigega hakkama

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Uuendatud 12. märts 2024, 17:41
Copy
Metsküla kooli direktor Pille Kaisel.
Metsküla kooli direktor Pille Kaisel. Foto: Urmas Luik

Postimees on kaasa elanud Metsküla kooli saatusele, mida Lääneranna vallavõim on tahtnud sulgeda. Koolipere on oma asja visalt edasi ajanud, leides häid toetajaid ja annetajaid. 7. märtsi heategevuskontserdiga koguti 62 943 eurot – palju rohkem kui õppeaasta lõpetamiseks vaja, ning nüüd jääb raha seemneks ka erakoolile, milleks Metsküla kool praeguse kava järgi mõne kuu pärast muutub. 

Pille Kaisel, Postimees tahab teiega seda rõõmu jagada, et heategevuskontsert nii hästi õnnestus.

Hea meelega jagan ka seda rõõmu.

Saite oodatud 40 000 eurot kuhjaga täis. Kas tunnete, et jalad on põhjas – kui viidata ühele Juhan Liivi jutustusele?

Selles mõttes on küll jalad põhjas, et on kindlustunne, et saame õppeaasta lõpuni kooli ära majandada ning olemas on ka väike seeme erakooli asutamiseks. Erakooli hakkab riik teatud määral rahastama alles 1. jaanuarist 2025, nii et uue õppeaasta nelja esimese kuu kulude katmine on meie jaoks praegu veel väga suur küsimärk.

Kas haridus- ja teadusministeerium on teie taotluste suhtes mõistev ning nendelt takistusi ei tule?

Ministeeriumil ei ole mingit põhjust erakooli loomist takistama hakata.

Praegu tegeleme erakooli tegevusloa taotlemiseks vajalike dokumentide koostamisega. Kuna riiklik õppekava just uuenes, peame ka oma kooli õppekava sellega vastavusse viima, see on päris suur töö.

Aga oleme selle kõigega juba lõpusirgel ning saame kindlasti õigeks ajaks ehk 1. aprilliks vajalikud paberid esitatud.

Järgmisel aastal tuleb meil väga suur esimene klass, kümme last! See on meie ajaloo kõige suurem esimene klass.

Metsküla kooli direktor Pille Kaisel

Kui kaua ministeerium otsustab?

Nad menetlevad maksimaalselt kaks kuud, mis tähendab, et kooliaasta lõpuks on meil kindlasti teada, mis meist saab.

Kui te järgmisest aastast erakooliks muutute, siis kuidas lapsevanemad sellesse suhtuvad? Kas on ka uusi õpilasi juurde tulemas?

Meile on palju õpilasi juurde tulemas. Tegime oma prognoosid siis, kui olime alles omavalitsuse kool – siis vallale esitatud avalduste põhjal oleks meil sellel õppeaastal koolis olnud 28 last ja alates järgmisest üle kolmekümne.

Hoolimata sellest, et meil ametlikult kooli pole, usuvad pered meisse endiselt. Järgmisel aastal tuleb meil väga suur esimene klass, kümme last! See on meie ajaloo kõige suurem esimene klass.

Kevadel on meil vaid kaks lõpetajat, nii et üsna kindlalt on meil sügisel üle 30 õpilase. Isegi selle õppeaasta jooksul on helistatud ja uuritud, et kuidas meil sügisest kooliga on, sest tahetakse oma laps meie kooli tuua.

Meie õpilaste arv kasvab, ja see pole kohvipaksu pealt ennustatud.

Lastevanemad erakooli ei karda, nende jaoks on oluline, et lapsed saaksid käia just meie koolis.

Kontsert teie kooli toetuseks oli väga võimas. Peale selle, et saite vajaliku raha kogutud, kas saite ka ise tugeva emotsionaalse laengu?

Selline tunne oli küll, et nüüd pole küll enam midagi, millega me hakkama ei saaks. Meil oli väga palju häid abilisi, ja suur tänu ka Postimehele, sest teie tugi oli väga oluline – see läks meile väga hinge.

Kuidas kohalik vallavõim on teie tegemistele ja taotlustele reageerinud?

Vallavõim on meid ja meie tegemisi, eriti aga nende tegemiste põhjusi järjekindlalt ignoreerinud. Terve aasta oleme püüdnud leida ühist keelt ja võimalusi koos jätkamiseks, aga paraku on vastuseks ainult sisutühjad põhjendused, miks see pole võimalik.

Veebruari volikogu istungile esitasime järjekordse eelnõu, et Metsküla kool saaks jätkata munitsipaalkoolina. Volikogu seda päevakorda ei võtnud, materjalide läbi töötamiseks olevat 10 päeva liiga lühike aeg. Meie esindajatel lubati vähemalt oma ettekanne volikogus ära teha. Tänaseks oleme saanud eelnõule vallavalitsuse arvamuse ja kahjuks on see ikka sama, mis aasta tagasi - Metsküla kooli pole Lääneranna vallal vaja.

Eelnõu hääletus peaks toimuma 28. märtsi volikogus.

Kas erakooli tegemisele keegi takistusi ei tee?

Loodan väga, et mitte. Volikogust käis läbi, et eraalgatusele nad kätt ette ei pane ning on nõus, et Metskülas hakkab tegutsema erakool. Jäänud on veel hoone kasutamise küsimus. Meile on lubatud, et volikogu otsustab 28. märtsil kas ja mis tingimusel nad selle maja meile kasutada annavad.

Küllap leiate ka nendele küsimustele lahenduse, sest teie hoogu vist ei saa tõesti keegi enam pidurdada!

Parem oleks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles