Läänemets: tagaotsitavaks kuulutamisega tahab Kreml tekitada vastumeelsust Eesti valitsuse suhtes (7)

Ivan Skrjabin
, portaali Rus.Postimees ajakirjanik
Copy
Lauri Läänemets siseministeeriumis.
Lauri Läänemets siseministeeriumis. Foto: Eero Vabamägi

Siseminister Lauri Läänemets ütles portaalile Rus.Postimees antud lühiintervjuus, et tema tagaotsitavaks kuulutamine Venemaa võimude poolt Eesti siseministeeriumi tegevust ei mõjuta.

Kuidas suhtub sellesse uudisesse Eesti siseministeerium?

Eesti Vabariigi siseministeeriumi tegevust sellised Venemaa käigud ei mõjuta. Pigem näitab see, et Venemaa siseministeerium pole tõsiseltvõetav asutus, kui seda kasutatakse propaganda eesmärgil välisriikide poliitikute ja tipp-ametnike suhtes vahistamismääruste väljastamiseks.

Kuidas on Lauri Läänemets seotud Nõukogude okupatsiooni aegsete militaarmonumentide teisaldamise teemaga, kui üldse?

Võimalik, et siin peetakse silmas 2022. augustis toimunud erioperatsiooni, mille käigus teisaldati valitsuse otsusega mitmeid Nõukogude Liidu sõjamonumente ning nende teisaldamisoperatsiooni eest muu hulgas siseministrina vastutasin.

Mida annab asjaolu, et korraga on tagaotsitavate nimekirja kantud 50 EL-i ametnikku, sealhulgas Läti, Leedu, Poola ja Tšehhi ametnikke?

Reaalset mõju pole – selliste nimekirjade eesmärk on puhtalt propaganda, millega hirmutada ja külvata viha Venemaa kodupubliku hulgas; aga küllap ka teiste riikide elanike seas, kes endisel Venemaa režiimi inforuumis elavad.

Kas seda võib pidada katseks destabiliseerida Eesti ühiskonda venekeelsele diasporaale tundlikel teemadel?

Kahtlemata on see katse tekitada umbusku ja vastumeelsust Eesti valitsuse suhtes siin elava vähemuse seas, kes ühel või teisel põhjusel endiselt Venemaa inforuumi tõsiselt võtavad ja usuvad. Õnneks on Eestis viimastel aastatel nende inimeste hulk kiiresti kahanenud, sest Ukraina sõja kontekstis on Venemaa narratiivid ja infokanalid minetanud viimasegi usutavuse.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles