Narva muuseumi direktor 1944. aasta näituse eest linnavolinike rünnaku all (13)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Narva muuseumi direktor Maria Smorževskihh-Smirnova on teinud tublit tööd ning sattus seetõttu punaminevikku kinni jäänud narvalaste pahameeletormi alla. 
Narva muuseumi direktor Maria Smorževskihh-Smirnova on teinud tublit tööd ning sattus seetõttu punaminevikku kinni jäänud narvalaste pahameeletormi alla. Foto: Ilja Smirnov/Põhjarannik

Narva muuseum loodab oma kaua ette valmistatud ja 6. märtsil avatud näitusega linna senisel kujul maa pealt pühkinud Punaarmee pommirünnakutest 1944. aastal avada silmad paljudel neist, kes ikka veel usuvad nõukogude aja propagandat, et seda tegid sakslased.

SA Narva Muuseum nõukogu esimees Krista Nelson ütles Postimehele, et tegemist on väga hea ja vajaliku näitusega. «Narva muuseum peab tegema linlaste hulgas selgitustööd, eriti mis puudutab Teise maailmasõja sündmusi. Varem pole meil selliseid näitusi olnud.»

Näituse avamisel kiitis seda ka linnapea Jaan Toots. Ta tunnistas, et osa narvalastest arvab seniajani, et Nõukogude väed vabastasid Narva, kuid tegelikult oli see pommitamine «sigaduse tipp». «Mõned peavad näitust lausa ajaloo ümberkirjutamiseks. Tegelikult ei oleks pidanud tookord linna üldse pommitama, sest see oli inimestest tühi, sakslased olid kõik välja viinud,» kinnitas Toots üldteada tõde.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles