Tallinna restaureerimishooaeg algab Patkuli trepi korrastamisega

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Patkuli trepp Tallinna vanalinnas möödunud aasta märtsis.
Patkuli trepp Tallinna vanalinnas möödunud aasta märtsis. Foto: Lugeja fotod

Tänavune esimene suurem restaureerimistöö Tallinnas on Patkuli trepi restaureerimine, mis algab 18. märtsil.

«Selle käigus võetakse lahti ja pannakse korralikult kokku tagasi kõik trepi viltu vajunud astmed. Samuti tehakse korda kõik vaheplatood ning vajadusel paigaldatakse uued graniitplaadid,» rääkis Lippus. Korrastatakse ka sajuveerennid, restaureeritakse käsipuud ja uuendatakse valgustust.

Alates 18. märtsist, tööde algusest, on trepp jalakäijatele suletud. See jääb suletuks 1. juunini, pärast mida on plaanis trepp osaliselt avada. «See jääb pooles mahus avatuks, et inimestel oleks võimalik mööda seda liikuda. See on nii Toompea elanikele kui algaval turismihooajal ka turistidele väga oluline liikumistee, Nii et proovime võimalikult kiiresti tervet treppi hõlmavad tööd valmis saada ja esimesel võimalusel trepi osaliselt avada,» ütles Lippus. Kõik tööd peaksid lõppema 1. septembriks.

Sel aastal jõuab pärast mitu aastat kestnud arutelusid ja projekteerimist töösse ka Dominiiklaste kloostri püha Katariina kiriku uus katus, millega tahetakse tänavu suvel valmis saada. «Seal korraldatakse kontserte ning seda kasutavad ka naabruses asuvad koolid oma aktuste korraldamiseks, mis on eriti tore,» ütles Lippus.

Jätkub ka Skoone bastioni restaureerimine ja heakorrastamine. Tegu on tööde kolmanda etapiga, mille lõppedes ongi bastioni korrastamine lõppenud. «Käikude restaureerimine ja müüritööd on selles etapis eriti mahukad, nii et suure tõenäosusega jääb osa töid järgmise aasta esimesse poolde. Pärast tööde lõppu peaks Skoone bastion mõned head kümned aastad jälle vastu pidama. Tööde eelmise etapi lõpus me istutasime sinna sadu, kui mitte tuhandeid krookusesibulaid. Nii et kui ilmad natuke soojemaks lähevad, siis on Skoone bastion õitemeres,» rääkis abilinnapea.

Tänavu algab ka Ingeri bastioni müüride restaureerimine, sest sealsed müürid on juba ohtlikus olukorras ja vajavad kiiret tegutsemist. Pirita kloostris on tänavu plaanis taimedest puhastada ja konserveerida kiriku põhjakülg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles